Bugarska: Nema osnova za sankcije „Balkanskom toku“

© AFP 2023 / Sakis MitrolidisGas
Gas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo energetike Bugarske smatra da Sjedinjene Američke Države nemaju osnova da nameću sankcije u vezi sa izgradnjom gasovoda „Balkanski tok“, saopštila je za televiziju „bTV“ ministarka energetike Temenuška Petkova.
„Mi ne gradimo ‘Turski tok’, već ‘Balkanski tok’. Naš projekat realizuje naša kompanija ‘Bulgartransgaz’ za svoja sredstva i on je u skladu sa svim pravnim pravilima Evropske unije. Smatramo da nema nikakvih osnova za nametanje američkih sankcija ‘Balkanskom toku’. Ne postoji rizik za Bugarsku“, naglasila je Petkova.

Istovremeno, prema pisanju lista „24 sata“, američka ambasada već je poslala upozorenje vladi Bugarske o mogućim sankcijama.

„Balkanski tok“ je faktički nastavak gasovoda „Turski tok“ preko teritorije Bugarske, ali u zvaničnim dokumentima naveden je kao objekat „širenja gasne transportne infrastrukture kompanije ‘Bulgartransgaz’ paralelno sa severnim (magistralnim) gasovodom do bugarsko-srpske granice“.

Naziv „Balkanski tok“ za gasovod predložio je premijer Bugarske Bojko Borisov. Ukupna dužina ovog gasovoda biće 474 kilometra.

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je u utorak nacrt vojnog budžeta za narednu godinu koji predviđa, između ostalog, i pooštravanje sankcija „Severnom toku 2“ i „Turskom toku“.

Radi se o uvođenju ograničenja stranim licima koja značajno doprinose prodaji, iznajmljivanju ili pružanju usluga brodova za polaganje cevi za izgradnju „Severnog toka 2“ i „Turskog toka“.

Gasovod „Turski tok“, koji je počeo sa radom 8. januara, teče duž dna Crnog mora od Rusije do obale Turske. Dalje ide kopneni tranzitni krak do granice sa susednim zemljama, odakle se gas već izvozi u Grčku, Bugarsku i Severnu Makedoniju. U budućnosti (nakon završetka izgradnje celokupne infrastrukture) gas će ići u Srbiju i Mađarsku. Propusni kapacitet gasovoda dužine 930 km iznosi 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala