Brodovi NATO-a manevrišu oko gasnog nalazišta pored Krima

Pratite nas
Brodovi NATO-a manevrišu oko gasnog nalazišta Golicino, koje obezbeđuje Krim gasom, piše portal „Evroazija dejli“, pozivajući se na resurse koji prate kretanje brodova Marintrafik i Veslfajnder.

Manevri se održavaju u okviru vojnih vežbi alijanse „Morski povetarac-2020“. Kako navode mediji, u pitanju su španska fregata „Alvaro de Bazan“ i bugarski „Smeli“. Poslednji je sovjetske proizvodnje, koji je prodat Bugarima još 1991. godine.

Španska fregata je naoružana protivbrodskim raketama „Harpun“. Prema podacima španskog lista ABC, upravo ona je stala na čelo morske grupe NATO-a i nakon vojnih vežbi je trebalo da iz Bugarske otplovi u Odesu. Međutim, ona je iz nekog razloga krenula ka obalama Krima i zaustavila se na 50 kilometara od obale gasnog nalazišta Galicino. Nakon toga je „proverila“ i drugo nalazište — Odesko.

Kako pretpostavlja portal, podatke o identifikacionom sistemu ne predaju svi, zbog čega su se, vrlo verovatno, tamo mogli naći i drugi brodovi NATO-a, uključujući američki razarač „Arli Berk“ koji nosi „Tomahavke“.

U vojnim vežbama NATO-a „Morski povetarac“ učestvuje oko dvadeset brodova iz devet država.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala