Američki general: Nema većih konfliktnih situacija između ruske i američke vojske u Siriji

© AP Photo / Baderkhan AhmadAmerički vojnici pored američkog vojnog konvoja na severu Sirije
Američki vojnici pored američkog vojnog konvoja na severu Sirije - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Siriji nije bilo većih čarki niti značajnih konfliktnih situacija između američke i ruske vojske, izjavio je zamenik komandanta Zajedničke združene operativne grupe operacije „Nepokolebljiva odlučnost“ general-major američkog ratnog vazduhoplovstva Kenet Ekman.
„U istočnoj Siriji, na taktičkom nivou, na nivou vojnik-vojnik, uvek postoji rizik od nesporazuma. Zaista nismo imali značajnih sukoba između naših snaga. Mi ovo veoma pažljivo pratimo“, naglasio je general-major.

Prema njegovim rečima, nesporazumi među vojnicima praktično ne vode tome da oni počnu da govore povišenim glasom. Amerikanci i Rusi uglavnom slede protokole koji su na snazi.

„Ruske i koalicione snage kreću se po istim mestima. Kontakt se, ustvari, događa vrlo često. U vazduhu i na kopnu. Da budem iskren, naše snage navikle su na dejstva u međusobnoj neposrednoj blizini. Pri tome je cilj da se izbegnu sukobi i iznenađenja“, istakao je Ekman.

On je dodao da im je do sada uspelo da izbegnu konfliktne situacije.

U februaru je na društvenim mrežama objavljen snimak na kojem se vidi kako se američko oklopno vozilo sudarilo sa ruskim „Tigrom“ na putu u Siriji. Rusko borbeno vozilo zdesna obilazi američki konvoj i u nekom trenutku počinje da mu se smeta oklopno vozilo američkih oružanih snaga. Ipak, oba vozila nastavila su da se kreću.   

Građanski rat u Siriji počeo je u martu 2011. godine. Glavni učesnici sukoba su vladine snage koje se bore na strani predsednika Bašara el Asada, takozvana umerena opozicija i islamističke grupe. Opoziciju podržavaju Sjedinjene Američke Države i evropske zemlje. Rusija pomaže Asadovoj vladi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala