Vlada u Londonu: Rusija značajna pretnja, nema dokaza o uspešnom mešanju Moskve u Bregzit

© Flickr / Dave StromKabinet premijera Velike Britanije, Dauning strit 10, London
Kabinet premijera Velike Britanije, Dauning strit 10, London - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanska vlada smatra Rusiju za značajnu pretnju i predstavlja njen prioritet u sferi bezbednosti, navodi se u saopštenju kabineta nakon što je britanski parlament objavio izveštaj u kojem se Rusija optužuje za mešanje u britansku politiku.
„Britanija odavno priznaje da Londonu i njegovim saveznicima preti značajna opasnost od Rusije, uključujući obim konvencionalnog naoružanja, dezinformacije, nelegalno finansiranje, operacije uticaja i sajber napade. U vezi s tim Rusija ostaje za vladu glavni nacionalni prioritet u sferi bezbednosti“, navodi se u saopštenju vlade.

Vlada ima čitav niz metoda za borbu protiv „agresivnih dejstava“ Rusije i uverava parlament da će se i ubuduće prema tome odnositi ozbiljno.

Posebno, kako se navodi, namerava da „raskrinka“ metode rada GRU (ruske obaveštajne službe).

Istovremeno, vlada je saopštila da nema dokaza o uspešnom mešanju Rusije u referendum o Bregzitu.

Kabinet je saopštio i da zvanični kanali za dijalog sa Rusijom i saradnja s njom po pitanju međunarodne bezbednosti moraju da postoje.

Ranije danas Komitet britanskog parlamenta za obaveštajne poslove objavio je izveštaj o „mešanju Rusije u britansku politiku“ u kojem se, između ostalog, tvrdi da Rusija nastoji da potkopa svetski poredak koristeći se, u tu svrhu, učešćem u međunarodnim organizacijama. Kremlj poručuje da ga zanima samo ono što se dešava u Rusiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala