Tražili smo mandat, nije bilo reči o personalnim rešenjima

Pratite nas
Potpredsednik SNS Miloš Vučević izjavio je posle konsultacija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da su predstavnici liste „Aleksandar Vučić - Za našu decu“, zatražili mandat za sastav nove vlade.

On je istakao da nije bilo reči o personalnim rešenjima, ali je istakao da će to biti vlada kontinuiteta pre svega u ostvarivanju plana „Srbija 2025“, politike regionalne stabilnosti, očuvanja nacionalnih interesa vezano za KiM, evropski put Srbije i saradnju sa Rusijom i Kinom.

Takođe je rekao da su unutar SNS podeljeni po pitanju potrebe za koalicionim partnerom.

Kako je rekao, očekuje da skupština bude konstituisana do 3. avgusta, a vlada zatim u zakonskom roku, do 3. novembra.

„Naša lista je nakon ubedljive pobede na konsultacijama sa predsednikom legitimno tražila mandat za sastav vlade i tu nema političke dileme“, rekao je Vučević.

„Naša predviđanja su da će do kraja avgusta, početka septembra biti izabrana vlada, koja će biti vlada kontinuiteta“, rekao je Vučević, prenosi Tanjug.

Dodao je da je razgovor sa predsednikom bio veoma sadržajan, ne samo oko pitanja skupštinske većine, vlade, već i o drugim temama, kovidu, ekonomskim izazovima.

Rekao je da, što se tiče koalicionih partnera, izuzimajući one koji su na zajedničkoj listi, postoji neslaganje o potrebi ulaska u koalicionu vladu.

„Nemamo jedinstven stav da li je potrebna koalicija i da li ćemo je praviti. U stranci su neki za to da nema potrebe za koalicionim partnerima, a neko da napravimo koalicionu vladu“, preneo je Vučević.

Kazao je da je to nešto o čemu će se tek razgovarati i rekao da očekuje za mesec, mesec i po personalno rešenje kome će biti dat mandat za formiranje vlade.

Ukazao je da će se svakako videti „osveženje“, to jest personalne promene u vladi i skupštini.

Ljajić: Vučić rekao da će biti puno kadrovskih osveženja

Lider SDPS Rasim Ljajić, čija je stranka bila na izbornoj listi „Aleksandar Vučić - Za našu decu“, preneo je novinarima da je tokom konsultacija o formiranju vlade Vučić rekao da će biti puno kadrovskih osveženja.

Na pitanje kakav je njegov stav, da li svi koji su ušli u skupštinu, treba da uđu i u vladu, Ljajić je odgovorio – „ne treba“, jer bi, kaže, bilo loše da Srbija ostane bez opozicije u parlamentu.

„Ja sam danas rekao šta mislim o tome. Nisam spominjao nijednu stranku, da li treba ili ne, jer to i nije moj posao, ali mislim da Srbija u parlamentu treba da se ima vlast i opoziciju, da je to dobro za zemlju, za vladu da ima korektiv koji kritikovati poteze i akcije vlade, kao deo normalnog političkog procesa u zemlji i u parlamentu“, rekao je Ljajić.

I on je naveo da će nova vlada biti vlada kontinuiteta po pitanju programa, plana i prioriteta, a to su ekonomija, infrastruktura i poboljšanje pozicije zemlje na međunarodnom planu, posebno u svetu pregovora oko KiM.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala