Puškov o poređenju ruskih raketa sa „letećim Černobiljem“: A nuklearne rakete SAD su „anđeli s neba“?

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaAleksej Puškov
Aleksej Puškov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski senator Aleksej Puškov reagovao je na reči specijalnog izaslanika američkog predsednika za kontrolu naoružanja Maršala Bilingslija, koji je uporedio ruske rakete na nuklearni pogon sa „letećim Černobiljem“. Kako ironično kaže, najnovije američke nuklearne rakete nisu „anđeli s neba“, već upravo oružje „Sudnjeg dana“.
„A najnovije američke nuklearne rakete koje će zameniti sve interkontinentalne balističke rakete 'Minitmen' su šta, humano oružje ili 'anđeli s neba'? Za Bilingslijevu informaciju – to i jeste oružje 'Sudnjeg dana'“, napisao je Puškov na svom nalogu na Tviteru.

​Prema njegovom mišljenju, Vašington treba da se fokusira na nove mehanizme za kontrolu nuklearnog naoružanja, a ne da govori Moskvi „na čemu da radi ili da ne radi“.

„Umesto toga, Amerika je napustila Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, napušta i Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja i radi na jačanju i tako moćnog nuklearnog potencijala. To i jeste približavanje 'Sudnjeg dana'“, istakao je on.

Ranije je Bilingsli izjavio da SAD pozivaju Rusiju da prestane da proizvodi i uvodi u upotrebu najnovije vrste raketa na nuklearni pogon, koje nisu ništa drugo do „leteći Černobilj“. Prema njegovim rečima, ne postoje opravdanje za postojanje takvih sistema „Sudnjeg dana“.

Lansiranje rakete iz vojne baze Vandenberg u Kaliforniji /arhivska fotografija/ - Sputnik Srbija
Medvedev: Amerika ne želi da produži START 3, odgovorićemo na gomilanje nuklearnog potencijala

On je krajem juna rekao da Sjedinjene Američke Države ne vide načine za uvođenje moratorijuma na raspoređivanje raketa srednjeg i manjeg dometa u Evropi, što je Sporazumom ranije zabranjeno.

Sporazum o ograničavanju naoružanja

Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3), koji je potpisan 2010. godine, predstavlja jedini preostali aktuelni sporazum o ograničavanju naoružanja između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Sporazum ističe u februaru 2021. godine i za sada Vašington nije objavio da li namerava da ga produži.

Američka administracija je na različitim nivoima naglašavala potrebu da se u pregovore uključi Kina, ali Peking to odbija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala