Posljednji licemjerni pokušaj vlasti Crne Gore da slomi Mitropoliju

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorskaMitropolit Amfilohije u crkvi u Bijeloj kod Herceg Novog
Mitropolit Amfilohije u crkvi u Bijeloj kod Herceg Novog - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pozivom na razgovore tek nakon veličanstvenih litija, Vlada Crne Gore demonstrirala je vlastitu nemoć. To je bio samo licemjerni pokušaj da u predizbornoj kampanji amortizuju nezadovoljstvo velikog broja svojih pristalica — pravoslavnih vjernika.

Ovo ocjenjuje za Sputnjik analitičar Igor Damjanović povodom današnjeg definitivnog prekida pregovora na liniji crnogorska Vlada—Mitropolija.

On taj epilog vidi kao jedino logično i očekivano rešenje, uz poruku da vjerni narod Crne Gore treba da ima potpuno povjerenje u rukovodstvo Crkve, iako se može razumjeti da je proteklih dana bio određeni broj zabrinutih zbog činjenice da je Mitropolija u poslednji čas pristala na „perfidni“ poziv Vlade na pregovore.

Naš sagovornik ukazuje i da ma ko u određenom trenutku bio vlast u Crnoj Gori — pravoslavna Crkva sa njim treba da vodi razgovore.

„Ali mišljenja sam da je današnje i jučerašnje razgovore ekspertskih timova ipak trebalo usloviti javnim izvinjenjem premijera Duška Markovića za njegove sulude tvrdnje iz nedavnog autorskog teksta u ’Pobjedi‘, da je svetosavlje — fašizam. Koliko je ovo suluda i maliciozna tvrdnja, najbolje govori činjenica da je prva osoba koju su fašistički okupatori uhapsili u Crnoj Gori bio patrijarh srpski Gavrilo Dožić, 25. aprila 1941. godine u manastiru Ostrog“, napominje Damjanović.

Kada se na kraju podvuče crta, za ovog analitičara ne postoji dilema:

„Da je Vladi Crne Gore zaista iskreno bilo stalo do dijaloga sa pravoslavnom crkvom, ti razgovori bi bili vođeni prije usvajanja tzv. Zakona o slobodi vjeroispovijesti — a oko čega se polemika vodila punih pet godina.“

© Sputnik / Nebojša PopovićDa je vlast bila iskrena, razgovarala bi sa Crkvom pre usvajanja zakona: Litija u Podgorici
Posljednji licemjerni pokušaj vlasti Crne Gore da slomi Mitropoliju - Sputnik Srbija
Da je vlast bila iskrena, razgovarala bi sa Crkvom pre usvajanja zakona: Litija u Podgorici

Podsjetimo, pregovori ekspertskih timova Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske završeni su bez dogovora. Iz Episkopskog savjeta SPC saopšteno je da je tokom pregovora postavljen neviđen ultimatum Crkvi da se ponovo registruje iznova.

To bi, kako su mnogi primijetili, u pravnom sistemu Crne Gore proizvelo takav nonsens — da bi čak i NVO Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) u crnogorskom pravnom poretku bila starija od kanonski priznate osam vjekova stare SPC.

Sa druge strane, vlast u Podgorici je pokazala znake ozbiljnog popuštanja, tako što je pristala na zahtjev da teret dokazivanja prava svojine u sudskom postupku bude na strani države, a ne Crkve, uz garanciju da postojeće hramove i crkve u budućnosti može samo i isključivo koristiti sveštenstvo SPC u Crnoj Gori.

Ipak, preovladava mišljenje da su čitavi pregovori bili samo marketinška predstava za javnost od strane vlasti i to isključivo za kolebljive glasače DPS-a, uz argument da Vlada koja je na samo mjesec dana do isteka mandata, više nema nikakav „pregovarački legitimitet“ da se upliće u tako važno pitanje.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala