Dete sa maskom - Sputnik Srbija

Krizni štab Srbije tvrdi da nije izgubio kontrolu nad epidemijom, u Crnoj Gori mere u celoj zemlji

Pratite nas
Situacija sa virusom korona ne jenjava. Od početka pandemije od posledica virusa korona u svetu je preminula 603.691, osoba, a zaraženo je nešto više od 14,3 miliona ljudi. U Kriznom štabu Srbije tvrde da nisu izgubili kontrolu nad epidemijom, a Crna Gora je proglasila epidemiju na celoj teritoriji i uvela nove mere.

Svetska zdravstvena organizacija zabrinuta je zbog ubrzanog širenja virusa u Južnoafričkoj Republici gde je u poslednjih nedelju dana broj inficiranih skočio za 30 odsto, što predstavlja upozorenje i za druge zemlje tog kontinenta.

U Srbiji su od početka pandemije registrovana 21.253 slučaja, a preminula su 482 pacijenta. Najviše novoobolelih ima u Beogradu, Šapcu, Novom Sadu, Kraljevu i Kragujevcu, dok se situacija u Novom Pazaru stabilizuje.

Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:37 21.07.2020
Žena nosi masku zbog koronavirusa - Sputnik Srbija

Crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) ponovo je proglasilo epidemiju virusa korona na teritoriji cele Crne Gore. Od sutra se uvodi više novih privremenih mera, uključujući obavezno nošenje maski na otvorenom i zatvorenom prostoru, a obaveza se odnosi i na decu stariju od sedam godina.

Maske nisu obavezne na plažama i u nacionalnim parkovima, pod uslovom državanja fizičke distance.

„Okupljanje se ograničava na celoj državnoj teritoriji na maksimalno 40 osoba na otvorenim javnim mestima, a na 20 osoba na zatvorenim, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra“, piše u saopštenju Vlade.

Do 6. avgusta produžena je zabrana rada disko klubova/barova i noćnih klubova/barova, kao i organizovanja svadbi, maturskih, rođendanskih i drugih privatnih proslava. Do 30. jula produžena je zabrana održavanja zabavno-muzičkog programa u ugostiteljskim objektima.

22:04 21.07.2020
19:13 21.07.2020
19:11 21.07.2020

U cilju preventivne zaštite stanovništva i gostiju Vrnjačke banje, a zbog pogoršane epidemiološke situacije u okruženju prouzrokovane širenjem virusa korona, lokalna samouprava danas proglasila vanrednu situaciju na teritoriji cele opštine Vrnjačka banja.

Ova odluka, pored ostalog, podrazumeva zabranu okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet osoba ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite.

Za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od jednog i po metra, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra.

U svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitnih maski uz poštovanje distance od najmanje dva metra između lica.

16:33 21.07.2020

Direktor KBC „Zvezdara“ Petar Svorcan kaže „da se u poslednja dva dana oseća da se malo lakše diše, i da postoji balans, odnosno da se iz bolnice otpusti oko 40-50 pacijenata, ali se isto toliko i primi, tako da se uvek blizu maksimalnog broja raspoloživih kapaciteta“.

„Malo je i ’Zvezdara‘ rasterećena zahvaljujući ostalim kovid bolnicama u Beogradu, ali moramo biti oprezni. Nadamo se da će ovo krenuti na bolje, ali moramo svi da poštujemo preporuike, jer je to jedini način da građani pomognu zdravstvenim radnicima“, rekao je Svorcan.

15:58 21.07.2020

U našoj zemlji može funkcionisati jedino srpski model borbe protiv korone, a taj model je zasnovan na dokazima i indikatorima prema kojima se radi sve ono što je najbolje za čitavu našu populaciju i zdravlje našeg anroda rekla je danas pomoćnica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić-Tepavčević.

Ona je tako odgovorila na konstataciju da se u javnosti čuju primedbe da je u Srbiji na snazi švedski model borbe protiv korone i pitanje da li je to pitanje izbora ili realnosti.

„Sve preporuke koje donosimo su u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom i indikatorima koje imamo“, podvukla je Kisić-Tepavčević, uz konstataciju da se u svakom momentu radi ono što.

Ona je ukazala da je u početnoj fazi primenjen konzervativan i restrktivan model, sa ciljem da se čuvaju najugoroženiji, da se sačuva naše najstarije stanovništvo, u čemu se uspelo.

„Za to vreme ojačani su kapaciteti zdravstvenog sistema, kada je u pitanju broj bolnica, privremenih bolnica, laboratorija, broj testova. Kada su nastupili vremenski uslovi za koje se mislilo u jednom momentu da će smanjiti transmisiju virusa, i epidemolških indikatora, ne samo u našoj zemlji već u regionu i celoj Evropi došlo je do popuštanja restriktivnih mera“, objasnila je ona dodajući da se onda prešlo na aspekt lične odgovornosti.

Kazala je da je očigledno da će borba sa virusom biti duga i poručila da apsolutno svako mora da preuzme svoju odgovornost i ulogu da bismo uspeli u toj borbi.

„Nećemo pričati o kineskom, švedskom modelu, već našem modelu, zasnovanom na dokazima i na indikatorima, tako da su sve preporuke isključivo iz toga proizašle“, zaključila je ona.

15:55 21.07.2020

Darija Kisić Tepavčević o otvorenom pismu u kojem je oko 300 lekara okupljenih u grupu „Ujedinjeni protiv kovida“ zatražilo smenu Kriznog štaba kaže da svako ima pravo na svoje mišljenje, da je kritika dobra, ali i ukazala da ta grupa nije dala nikakvu preporuku za borbu protiv kovida.

Na konferenciji za medije, Kisić je istakla da u Srbiji ima 33.000 lekara i dodala da među 300 lekara koji su potpisali izjavu, koju su uputili Vladi Srbije, nema infektologa, epidemiologa, imunologa.

Nismo izgubili kontrolu: Darija Kisić Tepavčević o zahtevu 350 lekara za smenu Kriznog štaba
15:48 21.07.2020

Kada su u pitanju vakcina i pregovori sa zemljama koje su najdalje odmakle u razvoju, Darija Kisoć Tepavčević je rekla da je Srbija pregovarala o nabavci vakcine. „Svi željno očekujemo vakcinu. Kada vakcina prođe sve faze, biće velika zainteresovanost za nju. Mi smo na vreme počeli, nadamo se da ćemo da budemo jedna od prvih zemanja koja će je dobiti.“

 

15:31 21.07.2020

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević rekla je na današnjoj konferenciji da je bitno  kako se vrši nadzor nad ovom bolešću.

„Svi nadzorni instituti, više od 200 ustanova rade briseve, PCR. Sve one dobijaju povratne informacije o statusu testova, o pozitivnosti pacijenata, imaju kompletan uvid na dnevnom nivou o kompletnoj epidemiološkoj situaciji. Tu učestvuju veliki tim ljudi, tu svako za svoje pacijente unosi svoje podatke u bazu. To se ne radi istovremeno“, istakla je doktorka Tepavčević

To se obično radi do kraja dana i moguće je neslaganje u pojedinim delovima dana, jer se javni presek radi do 15 časova, dodala je ona.

„Mi znamo uvek broj pacijenata u bolnici i koji je broj na respiratori. Broj hospitslizovanih nije i broj aktivnih slučajeva. Neki pacijenti u bolnici nemaju PCR, čekaju ga ili je negativan, ali imaju simptomatologiju“, kaže ona.

 

15:19 21.07.2020

U poslednja 24 časa u Srbiji je testirano rekordnih 10.310 osoba, njih 352 bilo je pozitivno na virus korona, a preminulo je devet pacijenata.

14:44 21.07.2020

Epidemiološka situacija u Zlatiborskom okrugu i dalje je veoma nestabilna, ali poštovanje mera, pre svega nošenje zaštitnih maski, daju nadu da neće biti previše novoobolelih u narednom periodu, smatra dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice. U bolnici je 280 pacijenata, sa teškom kliničkom slikom 21 pacijent.

14:11 21.07.2020
13:50 21.07.2020

U Opštoj bolnici u Prijepolju 12 medicinskih radnika pozitivno je na virus korona, izjavio je direktor te zdravstvene ustanove dr Zoran Drobnjak, koji je ocenio da je, s obzirom na veliki priliv pacijenata, ugroženo redovno funkcionisanje bolnice.

Rekao je da su uputili zahtev direktoru Zdravstvenog centra Užice Milošu Božoviću da se što pre odobri prijem određenog broj lekara i sestara kako se redovno funkcionisanje prijepoljske bolnice ne bi ugrozilo, prenosi Tanjug.

 

13:43 21.07.2020

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji registrovano je još šest osoba inficiranih virusom korona, dok je 40 osoba izlečeno, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Na lečenju u bolnicama je 119 pacijenata, od kojih 109 u Kosovskoj Mitrovici, četiri su u Nišu, četiri u Beogradu i u Kragujevcu dvoje.

U izolaciji je 338 pacijenata.

12:05 21.07.2020
11:15 21.07.2020
11:06 21.07.2020

Prema poslednjim podacima, od 27 obrađenih uzoraka u opštini Raška registrovano je novih 11 pozitivnih slučajeva na virus koronu, čime se broj aktivnih kovid slučajeva popeo na 160, objavljeno je na sajtu te opštine.

10:54 21.07.2020

Štab za vanredne situacije proglasio je vanrednu situaciju u toj opštini zbog epidemiološke situacije.

Načelnik opštinske uprave u Preševu ovlašćen je da smanji radno vreme za radnike u javnom sektoru za vreme vanredne situacije i oslobodi radne obaveze radnike starije od 60 godina, majke sa malom decom i radnike sa hroničnim bolestima, prenosi Tanjug.

Takođe, naređeno je da se ograniči rad restorana, kafića i gastronomskih objekata do 20.00 časova.

09:09 21.07.2020

Rumunski premijer Ludovik Orban izjavio je da će vanredno stanje biti vraćeno u sva mesta u toj zemlji u kojima bude evidentirano hiljadu ili više obolelih na dnevnom nivou. Orban je objasnio da bi ugrožena ruralna i urbana naselja mogla biti vraćena u karantinske uslove u zavisnosti od situacije, prenosi Tanjug.

09:05 21.07.2020

U Novom Pazaru situacija se stabilizuje, a to govore i brojke. Prema poslednjim podacima, hospitalizovano je 226 ljudi, tokom jučerašnjeg dana bilo je 11 novih prijema, a iz bolnice je otpušteno sedam ljudi. Na respiratorima je pet pacijenata, prenosi RTS.

Novopazarci ispred Kovid klinike - Sputnik Srbija
09:00 21.07.2020

Devet pacijenata transportovano je juče iz čačanske bolnice u Klinički centar u Kragujevcu zbog rasterećenja kapaciteta na kovid odeljenjima. Sa simptomima virusa korona u čačanskoj bolnici trenutno su smeštena 173 pacijenta, a na respiratorima je njih 11.

Šef radnog tima za suzbijanje virusa korona u Čačku dr Mihajlo Luković kaže za RTS da je situacija u tom gradu ozbiljna, kao i da mogu da smeste oko 250 do 260 pacijenata u krugu bolnice.

08:53 21.07.2020

Situacija na Florida gde se šesti dan za redom broj pozitivnih na korona virus kreće između 10 i 15 hiljada dnevno, postala je izuzetno teško i u 50 bolnica, širom zemlje nema nijednog slobodnog kreveta na jedinicama intenzivne nege, prenosi Tanjug.

08:24 21.07.2020

Već nedelju dana se u Kliničkom centru Niš broj novih prijema pacijenata, kod kojih se sumnja ili je potvrđena korona, kreće između 40 i 45 prijema dnevno, što epidemiolog Nikola Milenković ocenjuje kao period stagnacije, prenose "Južne vesti".

08:21 21.07.2020

Milica Jovičić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije kaže za RTS da je do sada prikupljeno više od 600 jedinica krvne plazme od ljudi koji su pobedili kovid 19. Prema najnovijim pravilima, krvnu plazmu mogu dati i ljudi koji su naknadno saznali da su bili zaraženi, tj. imaju pozitivan serološki test na antitela.

08:20 21.07.2020
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala