Hakeri, kriza, deficit budžeta: Opušteni odgovori ruskog ministra iznenadili američku televiziju

© Sputnik / Aleksandr Astafiev / Uđi u bazu fotografijaRussian Finance Minister Anton Siluanov
Russian Finance Minister Anton Siluanov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar finansija Rusije Anton Siluanov odbacio je optužbe Zapada da u Rusiji postoji grupa hakera koja po nalogu ruske vlade krade tajne drugih zemalja, uključujući i podatke o vakcini protiv korone, prenosi televizija „Si-En-Bi-Si“ i ističe da „ministra ne brine što takve optužbe mogu narušiti ugled zemlje“.
„Ne postoje nikakvi hakeri koji rade za rusku vladu, stoga naša vlada ne razmatra nikakve akcije hakera niti njima koordinira“, rekao je Siluanov.

Govoreći o optužbama da Rusija „krade“ tuđe tajne i u oblasti razvoja vakcine protiv virusa korona, Siluanov je dodao da Rusiju ne zanimaju podaci o razvoju vakcine u drugim zemljama, jer razvija svoju vakcinu.

„Stoga zaista ne vidim nikakvog smisla da hakeri učestvuju u tome“, naglasio je ruski ministar.

Televizija konstatuje da „ministar izgleda nije zabrinut što će optužbe o hakovanju naštetiti ugledu zemlje među investitorima u vreme kada su joj najviše potrebni“.

„Kako se to može odraziti na ekonomiju? Zaista ne mislim da će uticati. Rusija nema problema sa nadoknađivanjem deficita budžeta, pronalazimo domaće investitore“, istakao je on.

Ministar je dodao da je potrebno stimulisati investitore i da oživljava aktivnost domaćih investitora, ali da Rusija uvek pozdravlja i strane.

„Ne bih se složio s tim da je ugled Rusije narušen zbog hakerskih napada ili drugih negativnih vesti – to nije tako. Najvažnija je izbalansirana makroekonomska politika koju sprovodimo“, zaključio je ruski ministar.

Ranije su britanske, kanadske i američke službe optužile navodne ruske hakere da pokušavaju da ukradu dokumenta od organizacija koje se bave razvojem vakcina protiv virusa korona.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala