Britanski parlament optužuje Rusiju za mešanje u britansku politiku; Kremlj: Bavimo se Rusijom

© Fotohost-agentstvo / Uđi u bazu fotografijaPogled na Kremlj i reku Moskvu
Pogled na Kremlj i reku Moskvu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komitet britanskog parlamenta za obaveštajne poslove objavio je izveštaj o „mešanju Rusije u britansku politiku“ u kojem se, između ostalog, tvrdi da Rusija nastoji da potkopa svetski poredak koristeći se, u tu svrhu, učešćem u međunarodnim organizacijama. Kremlj poručuje da ga zanima samo ono što se dešava u Rusiji.

Takođe, britanski Komitet navodi da ruske specijalne službe smatraju Britaniju jednom od svojih glavnih ciljeva.
Prema navodima iz izveštaja, ruski oligarsi u Londonu peru nelegalno stečeni novac i istovremeno promovišu ruske interese.
Komitet,stoga, traži da se prošire ovlašćenja britanskih specijalnih službi za borbu protiv „ruske špijunaže“ i nelegalnih finansijskih ugovora.
Kad je reč o Bregzitu, u izveštaju se navodi da nije poznat stepen uticaja Rusije.
Kremlj odgovara da se Rusija nikada nije mešala u izborne procese ni u jednoj zemlji, pa ni u Velikoj Britaniji, niti podnosi da se neko drugi meša u njene poslove.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je naglasio da se u Kremlju pre svega bave onom što se događa u Rusiji.

„I danas je za nas prioritet razvoj zemlje do 2030. godine. Uz sve poštovanje Velike Britanije, za nas je najvažnije šta se dešava u našoj zemlji“, rekao je Peskov.

Dodao je i da u Kremlju ne znaju šta sve sadrži britanski izveštaj, ali da ako izveštaj bude govorio o navodnom mešanju Rusije i ako budu iznete neke efemerne optužbe one su, ističe, bez osnova i dokaza.
Reagovala je i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova koja kaže da se radi o rusofobiji i lažnim informacijama.

„Senzacija je izostala“, navela je ona.

Izveštaj na 50 strana predat je kancelariji premijera još 17. oktobra prošle godine.

Vlada je tada zaustavila objavljivanje ističući da tome treba da prethode određeni procesi.

Izveštaj je sačinio stari Komitet parlamenta, a novi je formiran ove nedelje i to je otvorilo put za objavljivanje izveštaja.

Podsećamo da je premijer Boris Džonson je u vreme dok je još bio šef diplomatije isticao da Britanija ne raspolaže podacima o mešanju Rusije u Bregzit i druge političke procese u toj zemlji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala