Bajden upozorio Kremlj: Ukoliko ja pobedim na izborima...

© AP Photo / Meg KinnardBivši potpredsednik SAD Džo Bajden
Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potencijalni kandidat Demokratske stranke za predsednika SAD Džo Bajden izjavio je da neće trpeti mešanje Rusije ili bilo koje druge države u izbore u toj zemlji.
„Upozoravam Kremlj i druge strane vlade: ako mene izaberu za predsednika, smatraću strano mešanje u naše izbore neprijateljskim aktom koje će značajno uticati na odnose između SAD i vlade koja to bude radila“, navodi se u saopštenju koje je objavio njegov štab.

Po rečima Bajdena, tokom njegovog predsedništva specijalne službe će informisati javnost o stranom mešanju, dok će administracija koristiti sve instrumente kako bi „naterala te države da plate“ za to što žele da urade.

„Cena će biti: sankcije protiv finansijskog sektora, zamrzavanje imovine, odgovor na sajber-napade i otkrivanje korupcije. Može biti preduzet i širok spektar drugih akcija, u zavisnosti od prirode napada (na SAD)“, navodi se u saopštenju Bajdena.

„Ne želim da izazovem eskalaciju napetosti sa Rusijom niti sa bilo kojom drugom državom. Više bih voleo da iskoristim energiju administracije za ujedinjenje međunarodne zajednice u borbi protiv kovida 19 i ekonomskih problema koje je on izazvao, kao i za borbu protiv drugih međunarodnih problema. Međutim, ako bilo koja sila nesmotreno odluči da se umeša u našu demokratiju, ja, kao predsednik, bez kolebanja ću je naterati da plati za to“, dodao je Bajden.

Ovo nije prvi put da se Rusija neosnovano optužuje za mešanje u izborni proces u SAD. Istraga o mešanju u predsedničke izbore 2016. godine trajala je gotovo dve godine. Prošlog proleća, Robert Miler, tadašnji specijalni tužilac, priznao je da ne postoje dokazi o zaveri Trampa ili njegovih saradnika sa Moskvom. Bez obzira na to, on je optužio grupu ruskih građana za mešanje u izbore. U Kremlju su izjavili, da bez obzira na optužbe, Miler nije dostavio odgovarajuće dokaze. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala