Amerika optužila kineske hakere za krađu podataka o vakcini protiv korone

© REUTERS / Dado RuvicVakcina protiv korone
Vakcina protiv korone - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD su podnele krivične prijave protiv dvojice kineskih hakera optuženih za ciljanje istraživanja vakcine protiv virusa kovid 19, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde. Hakeri su ciljali na najmanje 10 zemalja, prema podacima Ministarstva.

Novo američko zakonodavstvo sankcioniraće sve koji pokušaju da ukradu podatke od proizvođača vakcine protiv kovida 19, izjavio je manjinski lider predstavničkog doma Kongresa, Kevin Mek Karti.

"Videli smo da druge nacije - poput Kine - koriste ovaj virus da bi iskoristile druge zemlje radi političkih prednosti. Mi odbijamo da dopustimo da našu inovaciju iskoriste Kina, Rusija ili bilo koji drugi haker", rekao je Mek Karti. "Ulozi su previsoki da bi ovi značajni sajber zločini ostali nekažnjeni. Moje zakonodavstvo će te kriminalce smatrati odgovornim".

Do danas je korona virusom širom sveta zaraženo više od 14,6 miliona ljudi, sa preko 609 000 smrtnih slučajeva, saopštilo je Univerzitet Džon Hopkins.

Zvaničnici SAD-a i drugih zapadnih zemalja optužili su kineske, iranske i ruske hakere da su ciljali na američke, kanadske i britanske programere vakcina.

Rusija je negirala optužbe i izvestila o ogromnom napretku u naporima vlastitih naučnika na razvoju vakcine.

Registar Svetske zdravstvene organizacije trenutno uključuje 24 kandidata koji su već pokrenuli ispitivanja vakcine na ljudima i još 142 koja su još u fazi pred kliničke evaluacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala