Ambasador Irana: Zemlje pod sankcijama - Iran, Rusija, Kina - da formiraju svoj klub

© Sputnik / Nina Zotina / Uđi u bazu fotografijaAmbasador Irana: Zemlje pod sankcijama - Iran, Rusija, Kina - da formiraju svoj klub
Ambasador Irana: Zemlje pod sankcijama - Iran, Rusija, Kina - da formiraju svoj klub - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador Irana u Rusiji Kazem Džalali predlaže da se formira klub zemalja pod američkim sankcijama. Kaže da bi taj klub trebalo da čine „moćne države sa razvijenom ekonomijom“ kao što su Rusija, Kina i Iran.

U intervjuu za „Komersant“, a uoči posete šefa iranske diplomatije Moskvi, ambasador konstatuje jak pritisak Amerike i ističe da je vreme da se oformi jedan takav klub.

„Treba da pomažemo jedni drugima. Zbog čega vam uvode sankcije? Zato što Amerikanci ne žele da u bilo kom regionu vide zemlju koja je jača i uticajnija od njih. Oni žele da Rusija bude slaba, da im Kina bude ekonomski podčinjena, a Iran da bude američka kolonija“, objašnjava Džalali.

On ističe da takav klub ne bi bio klub otpadničkih država već onih koji trpe posledice sankcija.

„Imamo velike potencijale, treba samo iskazati političku volju i uložiti napore da bi se taj potencijal mudro razvijao. Iran ima šta da ponudi Rusiji i Kini. Mi smo velika zemlja sa mnogobrojnim i mladim stanovništvom, imamo rude i razvijenu tehnilogiju. Ako uložimo zajednički napor uspećemo da prevaziđemo pritisak SAD“, uveren je ambasador.

Nije poznato da li će jedan ovakav predlog biti deo agende iranskog ministra spoljnih poslova Džavada Zarifa kada danas stigne u Moskvu, ali će aktuelna situacija u vezi sa iranskim nuklearnim sporazumom biti jedna od glavnih tema tokom njegovog susreta sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

Prema rečima ambasadora, Zarif u Moskvu donosi i poruku predsednika Hasana Rohanija za šefa ruske države Vladimira Putina.

Sadržaj te poruke za sada nije poznat.

Podsetimo, šestorka međunarodnih posrednika (Velika Britanija, Nemačka, Kina, Rusija, SAD i Francuska) i Iran potpisali su 2015. godine Zajednički sveobuhvatni plan dejstava u vezi sa iranskim nuklearnim programom. Sporazumom je predviđeno ukidanje sankcija Teheranu, u zamenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa.

SAD su u maju 2018. godine objavile da istupaju iz Sporazuma i obnovile sankcije Iranu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala