Vežbe „Morski povetarac - 2020“ počele u Crnom moru

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaAmeričko-ukrajinske vojne vežbe "Morski povetarac 2019" na Crnom moru
Američko-ukrajinske vojne vežbe Morski povetarac 2019 na Crnom moru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Međunarodne vežbe „Morski povetarac - 2020“ počele su na Crnom moru, a biće održane u novom formatu zbog virusa korona, izjavio je komandant ukrajinske ratne mornarice Aleksej Neižpapa. Rusija smatra da te vežbe slabe regionalnu bezbednost.

„Danas na severozapadnom delu Crnog mora počinju ukrajinsko-američke vežbe 'Morski povetarac - 2020'. Vežbe predstavljaju glavni međunarodni događaj za obuku mornaričkih snaga od 1997. godine. U uslovima globalne pandemije i u cilju očuvanja zdravlja učesnika vežbi, ove godine ćemo održati vežbe u novom formatu – beskontaktno, uz maksimalno korišćenje savremenih inovativnih tehnologija i obavljanje širokog spektra zadataka upravo na moru, gde trenutno nastaju aktuelni izazovi i pretnje sistemu međunarodne bezbednosti“, rekao je Neižpapa.

Prema njegovim rečima, glavni cilj vežbi ostaje nepromenjen, a to je „osiguranje mira, stabilnosti i bezbednosti u Crnomorskom regionu“.

Prema podacima Ministarstva odbrane Ukrajine, vežbe će trajati nedelju dana i u njima će učestvovati raketni razarač tipa „Arli Berk“ USS Porter, patrolni protivbrodski avion P-8 Posejdon američke ratne mornarice, kao i brodovi stalne mornaričke grupe NATO, koji su već stigli u Crno more.

Za vreme vežbi na moru, brodovi zemalja-učesnica izvodiće zajedničke taktičke manevre, obučavaće se u oblasti komunikacija, protivminskim akcijama i prebacivanju tereta u pokretu. Pored toga, mornari će izvoditi borbene vežbe artiljerijskog pucanja na morske i vazdušne ciljeve, kao i vežbe preživljavanja i spasavanjaposade broda koji je doživeo nesreću na moru.

U „Morskom povetarcu - 2020“ ukupno će učestvovati oko dve hiljade vojnika iz devet zemalja, preko 20 brodova, kao i avioni i helikopteri. Na vežbama će, osim Ukrajine i SAD, učestvovati i vojnici Bugarske, Gruzije, Norveške, Francuske, Rumunije, Španije i Turske.

Rusija: Vežbe u Crnom moru slabe regionalnu bezbednost

Komentarišući početak vežbi i aktivnost NATO u Crnom moru, zamenik šefa ruske diplomatije Aleksandar Gruško saopštio je da to ne odgovaraj realnim potrebama u cilju osiguranja bezbednosti u Crnomorskom regionu, kao i da vežbe ne jačaju, već naprotiv – slabe regionalnu bezbednost.

„Ovo je jedna od vežbi u lancu NATO aktivnosti na istočnom krilu i još jedna demonstracija činjenice da je NATO taj koji vidi pretnju sa istoka. Sve ove aktivnosti ne odgovaraju stvarnim potrebama u cilju osiguranja bezbednosti, pogoršavaju regionalnu bezbednost i stvaraju nove linije razdvajanja u Evropi“, rekao je Gruško.

On je takođe podsetio na grupu „Bleksifor“, koja je objedinjavala vojno-pomorske potencijale svih obalskih država.

Brodovi Crnomorske flote Rusije - Sputnik Srbija
Crnomorska flota počela da prati američki razarač

 „To su bili elementi na osnovu kojih je bilo moguće stvoriti regionalnu bezbednosnu strukturu, posebno jer na političkom i ekonomskom polju postoji Organizacija crnomorske ekonomske saradnje, koja ima sva sredstva i odgovarajuće strukture da bi postala pokretač ekonomskog razvoja ovog regiona. Ali NATO akcije uništavaju te strukture i slabe ulogu samih obalskih država u osiguravanju bezbednosti“, zaključio je zamenik ruskog ministra inostranih poslova.

Generalštab oružanih snaga Ukrajine saopštio je ranije da su multinacionalne vežbe sa učešćem jedinica ukrajinskih oružanih snaga odložene zbog širenja virusa korona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala