Ukrajincima se priviđa tajno oružje na „Turskom toku“

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaBrodovi Crnomorske flote na vojnim vežbama na Crnom moru
Brodovi Crnomorske flote na vojnim vežbama na Crnom moru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija tajno razvija sisteme za kontrolisanje nadvodne i podvodne situacije, uvođenjem najnovijih hidroakustičkih sistema u dubine Crnog mora, prenosi ukrajinski portal „Difens ekspres“.
Portal se poziva na istraživanje u kome je učestvovao i bivši komandant Oružanih snaga Ukrajine Sergej Gajduk i navodi da „Rusija priprema podvodnu platformu, koja će biti elemenat totalne kontrole situacije u Crnom moru“. Pritom, specijalna oprema će biti razmeštena kako pod vodom, tako i u svemiru.

Prema tvrdnjama ukrajinskih eksperata, pojedina oprema, predviđena za praćenje oružja potencijalnog protivnika, razmešta se u objektima gasovoda „Turski tok“, a moguće da će biti raspoređena i na objektima „Plavog toka“.

Autori članka navode da je početkom 2019. godine u severozapadnom delu Crnog mora, 200 kilometara od obale, ruska vojska postavila pasivni hidroakustički sistem MKG-60M, koji omogućava kontrolisanje situacije iznad i ispod vode na udaljenosti od oko 200 kilometara.

Prema istraživanju, „u regionu se nastavlja raspoređivanje stacioniranih hidroakustičkih sistema koji će verovatno biti integrisani u ruski Jedinstveni državni sistem praćenja podvodne i nadvodne situacije“.

Autori članka tvrde da se trenutno završava izgradnja infrastrukture centra za upravljanje tim sistemom i da će njime biti naoružana Novorosijska baza ruske mornarice. Kasnije će, navodno, jedan takav sistem biti raspoređen i na rtu Sarič.

Ukrajinski portal navodi da će Rusija rasporediti elektromagnetne stanice „Anakonda SP“ na rtovima Tarkankut i Herson, koje će detektovati neprijateljske objekte na rastojanju do 30 kilometara.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala