U septembru razgovori Beograda i Prištine na visokom političkom nivou: EU o Briselskom dijalogu

© TanjugPregovori
Pregovori - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka službe EU za spoljne poslove, Nabila Masrali, najavila je danas da će se se ove nedelje u Briselu nastaviti intenzivan rad na ekspertskom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Ona je dodala da će se u septembru održati razgovori Beograda i Prištine na visokom političkom nivou.

„Kosovo i Srbija su pozvani da pošalju svoje eksperte kako bi nastavili da se bave pitanjima pokrenutim na sastanku lidera prošlog četvrtka“, poručila je Masrali.

 

 

Na pitanje Tanjuga kako vide ocenu premijera Kosova Avdulaha Hotija da „nema tehničkog dijaloga već samo dijaloga o međusobnom priznanju“, u Briselu kažu da „ne komentarši izjave drugih“, ali i naglašavaju da je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, najavio „ekspertski“ sastanak za ovu nedelju, a sledeći sastanak na „visokom političkom nivou“ za početak septembra.

Kada je reč o detaljima ekspertskih razgovora, u Evropskoj službi za spoljne poslove ne žele da iznose detalje plana i agende razgovora, što je bio slučaj i sa tehničkim razgovorima tokom ranijih godina dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak najavio je da će eksperti „nastaviti posao“ koji je započet na visokopolitičkom sastanku između predesednima Srbije Aleksandra Vučića i premijera prištinske strane Avdulaha Hotija.

© Tanjug / Vadim GhirdaSpecijalni predstavnik EU za dijalog između Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak
U septembru razgovori Beograda i Prištine na visokom političkom nivou: EU o Briselskom dijalogu - Sputnik Srbija
Specijalni predstavnik EU za dijalog između Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak

Na sastanku 16. jula u Briselu Vučić i Hoti su razgovarali o pitanjima nestalih i interno raseljenih osoba kao i o ekonomskim odnosima Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije tom prilikom je najvio da će eksperti nastaviti tehničke razgovore o mogućim grobnim mestima, pitanju povratka interno raseljenih sa KiM kojih je ukupno 220.000, od čega 177.000 Srba.

Kada je reč o ekonomskim pitanjima, Vučić naglašava da je su ekonomski sporazumi u interesu obe strane, ali da oni ne podrazumevaju niti ratnu odštetu, niti bilo kakvo posredno priznanje nezavisne države na području KiM.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala