Priština izbegava da preda ključni dokument za nastavak dijaloga sa Beogradom

© AP Photo / Darko VojinovicNestali sa Kosova
Nestali sa Kosova - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Prištinski i beogradski ekspertski timovi sastaće se u sredu ponovo u Briselu kako bi utvrdili agendu tema za nastavak dijaloga. Ali, moguće je i da će se razgovarati o nalaženju načina za razmenu podataka o nestalima i primeni ekonomskog paketa vezanog za saobraćajnu saradnju.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ne veruje da će tema nestalih tako lako da se reši, jer smatra da prištinska strana neće hteti da preda arhivu OVK Beogradu, kako je traženo, jer bi se time narušila zapadna propaganda koja je stvorena - da je samo srpski bezbednosni sistem izvršio zločine na Kosovu.

Priština izbegava predavanje dokumenata OVK

Zbog toga je uveren da će se u sredu razgovarati o ovoj temi, ali samo na način da Priština izbegne da preda postojeće dokumente.

„Ako bi oni sada prihvatili da daju lokacije i podatke, priznali bi da se nije radilo ni o kakvom spontanom odgovoru na srpske zločine, već o sistematskom albanskom nastojanju da etnički očiste Kosovo“ napominje Anđelković.

Priština je od Beograda takođe tražila da otvori svoje vojne i policijske arhive, ali kako Anđelković kaže, sa naše strane će to ići lako ukoliko Albanci budu raspoloženi za saradnju. Naša strana traži 1.644 nestale osobe na prostoru KiM, a sličan broj se pominje i sa albanske strane.

Agim Šahimi, analitičar, ne veruje da OVK ima uređene arhive, ali dodaje da ako postoje, do obostrane razmene bi moralo da dođe.

„To je problem koji može najlakše da se reši. Nestala lica su realnost i za ovu temu postoji dovoljno podataka, mada verujem da ih Srbija ima više, jer je imala organizovanu vojsku i policiju. Sumnjam da na Kosovu postoji tako nešto, jer je odbrana bila drugačije organizovana. Ukoliko se tu postigne politički sporazum, onda svaka arhiva mora da se otvori“ kaže Šahimi.

Ekonomska saradnja druga važna tema

Oba sagovornika smatraju da bi pored ove, na stolu mogla da se nađe i neka ekonomska tema, s tim što Anđelović misli da bi te dve oblasti odjednom bile preveliki zalogaj.

„Ekonomske teme možda budu načelno na stolu, ali nemoguće je o svemu pričati u isto vreme. Pre verujem da će ovo biti sastanak na kome će se utvrditi neka vrsta agende šta će u kom momentu da se nađe na dnevnom redu“, zaključuje naš sagovornik.

Šahimi je više nego uveren da će ekonomske teme biti na stolu, posebno jer su potpisani neki sporazumi o uspostavljanju saobraćajnih veza.

„Tu možemo da nađemo zajedničkih tačaka kako bismo išli napred. Imali smo nekoliko sporazuma oko železnice i avio-kompanija i sada je red da dođe do finalnog dogovora oko toga“, kaže naš sagovornik sa albanske strane. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala