Paradoks pomaže u primeni veštačke inteligencije za zaštitu životne sredine

Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
Energija Sputnjika s Jelicom Putniković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nedavno je usvojena Strategija razvoja veštačke inteligencije u Republici Srbiji za period od 2020. do 2025. godine. Opšti cilj strategije je upotreba veštačke inteligencije u funkciji ekonomskog rasta, zapošljavanja i kvalitetnijeg života.

Vlada Srbije je usvojila i Akcioni plan za razvoj veštačke inteligencije od 2020. do 2022. godine. Osnivanje Instituta za veštačku inteligenciju naredne godine samo je jedna od mera predviđenih Akcionim planom.

A Fond za nauku odobrio je početkom meseca finansiranje projekata veštačke inteligencije za 12 od 70 prijavljenih predloga projekata u oblasti veštačke inteligencije. Jedan od tih projekata je projekat ATLAS, što je akronim od punog naziva Artificial Intelligence Theoretical Foundations for Advanced Spatio-Temporal Modelling of Data and Processes. On obuhvata kako teorijska istraživanja u ovoj dinamičnoj disciplini, tako i njenu primenu, pre svega u oblasti zaštite životne sredine. Platforma na čijem će razvoju raditi timovi Instituta za fiziku u Beogradu i Univerziteta Singidunum biće implementirana na superkompjuteru „Paradoks“, instalaciji u Centru za izučavanje kompleksnih sistema na Institutu fiziku u Beogradu.

Prema rečima člana tima projekta ATLAS, dr Andreje Stojića iz Instituta za fiziku očekuje se da projekat „na svoja pleća postavi neba koja će nauku izmestiti iza postojećih horizonata“.

O tome šta to konkretno znači i gde je Srbija u oblasti osvajanja i primene veštačke inteligencije u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković će pokušati da otkrije u razgovoru sa rukovodiocem projekta, prof. dr Endre Papom, rektor Univerziteta Singidunum i dr Andrejom Stojićem, vođom tim sa Instituta za fiziku u Beogradu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala