Nemački visoki zvaničnici traže od Amerikanaca da ne povlače vojsku

© Flickr / DoD/Tim ChaconAmerička avio-baza Ramštajn u Nemačkoj
Američka avio-baza Ramštajn u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijeri četiri nemačke federalne države – Bavarske, Baden-Virtemberga, Hesena i Rajna Palatinata u zajedničkom pismu, upućenom trinaestorici američkih kongresmena, zatražili su od njih da osujete planove američkog predsednika Donalda Trampa koji namerava da povuče skoro 10.000 vojnika iz Nemačke, prenosi „Zidojče cajtung“.

 

Navodi se da su Markus Zeder, Folker Bufje, Vifrida Krečman i Malu Drajer odlučili da se obrate američkim političarima koji obavljaju funkcije u komitetima za bezbednosna pitanja ili onima koji su već kritikovali pomenutu Trampovu odluku.

Prema mišljenju čelnika nemačkih država, njihovo pismo bi trebalo da učvrsti stavove pristalica potpunog očuvanja američkog kontigenta u Nemačkoj.

Lideri nemačkih regiona ističu da američke trupe u Nemačkoj služe njihovim strateškim interesima. Pored toga, premijeri smatraju da duboka vojna saradnja demonstrira sposobnost NATO-a za delovanje, kao i da na neki način povezuje ne samo države, nego i njihove stanovnike.

Ranije je saopšteno da je Nemačka platila skoro milijardu evra za 10 godina za razmeštanje američkih vojnika. Navodi se da su rashodi od 100 miliona evra godišnje samo deo stvarnih rashoda.

Ranije je američki predsednik Donald Tramp obećao da će smanjiti broj vojnika u Nemačkoj sa 34,5 na 25 hiljada, pošto je Berlin odložio isplatu svojih obaveza za NATO. Poljska je izjavila da je spremna da finansira boravak američkih snaga na svojoj teritoriji i predložila SAD da kod njih rasporede oklopnu diviziju, preuzevši za nju rashode u visini od 1,5-2 milijarde dolara.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala