Naučnici: I veliki Rafael imao „koronu“

© Foto : Public domainFreska Rafaela Santija u Vatikanu
Freska Rafaela Santija u Vatikanu  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Medicinski eksperti koji su ranije bili uvereni da je veliki majstor renesanse umro u 37. godini od sifilisa, sada su došli do novih podataka koji im daju pravo da pretpostave da je italijanski slikar bolovao od virusa korone.

Kako pokazuje istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u magazinu „Emergency Medicine journal“, italijanski majstor, posećujući u hladnim noćima svoje mnogobrojne ljubavnice, nije se zarazio od sifilisa, već je imao infekciju koja liči na virus korona.

Stručnjaci su došli do zaključka da je lečenje puštanjem krvi, koje je bilo popularno 1520. godine, nanelo štetu Rafaelu i na kraju ga ubilo. Pošto Italijan nije priznao lekarima za svoje noćne doživljaje i prehladu (upalu pluća), lekari su ga lečili od sifilisa.

„U isto vreme lekari su bili svesni za opasnost puštanja krvi za infektivne bolesti, ali su ipak koristili taj metod, jer nisu znali od čega je pacijent zaista bio bolestan“, objasnio je Mikele Augusto Riva, jedan od autora istraživanja sa Univerziteta u Milanu.

Velika sahrana majstora renesanse bila je obavljena u Vatikanu, dok mu se grob nalazi u rimskom Panteonu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala