Mas: Dijalog sa Rusijom – neophodan, ona je potrebna Evropi

© AP Photo / Sina Schuldt/dpaNemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas
Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Nemačke Hajko Mas izjavio je da je Evropi potrebna Rusija i da je neophodno komunicirati s njom, ali uz poštovanje jasnih principa.
„Odnosi sa Rusijom ne znače samo sankcije i njihovo produžavanje. Evropi je Rusija potrebna kako bi se, na primer, rešili različiti sukobi poput onih koji se trenutno odvijaju u Siriji i Libiji. Moramo da razgovaramo sa Rusijom, ali da istovremeno sledimo jasne principe“, rekao je Mas na konferenciji za novinare u Talinu nakon sastanka sa ministrima inostranih poslova baltičkih zemalja.

Ministar je istakao važnost jedinstva Evropske unije i potrebu usaglašavanja u spoljnoj politici.

„Vidimo u Evropskoj uniji kako Kina i drugi pokušavaju da podele evropske zemlje i da sarađuju sa svakom ponaosob, ali bismo želeli da stvorimo zajednički front", istakao je Mas.

On je dodao da će Nemačka, koja sada predsedava u EU, održati konferenciju ministara spoljnih poslova EU na tu temu krajem avgusta.

Ruski i nemački ministri inostranih poslova Sergej Lavrov i Hajko Mas - Sputnik Srbija
Šef nemačke diplomatije: Put za obnavljanje odnosa sa Rusijom ide preko Ukrajine

„Diskutovaćemo o tome kako da ojačamo spoljnu politiku EU, kako bismo postali ravnopravan partner za Kinu i SAD, a ne lopta na igralištu. Zajednička spoljna politika EU je važna za nas“, rekao je Mas.

Tokom sastanka u Talinu, ministri inostranih poslova Nemačke, Estonije, Letonije i Litvanije razgovarali su o nemačkom predsedavanju Savetom EU, Evropskoj uniji, regionalnoj i globalnoj spoljnoj politici i politici bezbednosti, uključujući Istočno partnerstvo, odnose sa Rusijom i Kinom, dijalog sa Turskom , kao i o situaciji u Siriji i Libiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala