Madridski lekari plaćeni manje nego radnici u Mekdonaldsu - aplauz nije dovoljan /foto, video/

© Foto : Alejandro Cuevas VidalProtest lekara u Madridu
Protest lekara u Madridu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Madridski lekari, koji su plaćeni manje nego da rade u Mekdonaldsu, izašli su na ulice kako bi od vlasti tražili bolje uslove za rad. Radi se o mladim lekarima koji posle fakulteta stažiraju od 3 do 5 godina kako bi svoju karijeru nastavili kao doktori i smatraju da im aplauz nije dovoljna nagrada.

Posle godina nezadovoljstva, korona je definitivno iscrpla strpljenje mladih radnika španskih bolnica - dežurstva su se od 24 sata produžila na 35, plate lekara do treće godine staža su često i manje od 1.000 evra

​Mnogi od njih tvrde i da ispunjavaju zadatke koji ne ulaze u njihove radne obaveze. Jedan od plakata viđenih na protestu glasi: „Nismo jeftina radna snaga, mi smo profesionalci na stažu.“ 

© Foto : Alejandro Cuevas VidalProtest lekara u Madridu
Madridski lekari plaćeni manje nego radnici u Mekdonaldsu - aplauz nije dovoljan /foto, video/ - Sputnik Srbija
Protest lekara u Madridu

Takođe su se mogli čuti usklici: „Ovo nije staž, ovo je eksploatacija“. Prema rečima manifestanata, njihov rad često je plaćen manje nego onih koji rade u Mekdonaldsu. Za sat vremena dobijaju šest evra, za dežurstvo - 10 po satu, a ako rade vikendom ili praznikom, sat se plaća 12 evra. Ovim protestom takođe žele da skrenu pažnju vlasti na svoju ulogu u suzbijanju pandemije koja je bila traumatična za mnoge lekare, jer im je dnevno umiralo i po 15 pacijenata.

© Foto : Alejandro Cuevas VidalProtest lekara u Madridu
Madridski lekari plaćeni manje nego radnici u Mekdonaldsu - aplauz nije dovoljan /foto, video/ - Sputnik Srbija
Protest lekara u Madridu

Nekoliko udruženja mladih lekara u ovoj akciji moli narod da im se pridruži i da im ovog puta pomognu da osvoje više od aplauza koje smo u vreme krize videli, kako u Španiji, tako i kod nas. 

​Tokom za sada najtežih meseci za zdravstvene radnike, od marta do kraja maja, videli smo proteste lekara širom Evrope i sveta.

Pamtimo slučaj Belgije, gde je u maju ceo zdravstveni kolektiv jedne bolnice okrenuo leđa premijeru koji im je došao u posetu.

​Francuski lekari i dalje su nezadovoljni i to redovno pokazuju učestalim protestima, iako je Makron prvi od svojih kolega priznao greške i najavio reforme zdravstvenog sistema. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala