Test na virus korona – ilustracija - Sputnik Srbija

Kon: Ne postoji najbolja vakcina

Pratite nas
Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da ne postoji najbolja vakcina protiv virusa korona – ili je registrovana i bezbedna za upotrebu ili nije.

Dr Kon, gostujući u Beogradskoj hronici na RTS-u, kaže da su za upotrebu vakcine naše zakonske norme najstrože, mora da se završi četvrta faza ispitivanja, tako da bismo mogli još pola godine čekati na nju.

Govoreći o oksfordskoj vakcini, koja je dobila zeleno svetlo, Kon navodi da je verovatno završena treća faza istraživanja vakcine, ali vest se najavljuje unapred, pre nego što to odobri Evropska medicinska agencija koja registruje vakcinu za upotrebu.

„Da li bi i mogli doći do te vakcine, da li smo u redu za čekanje - znamo da smo neka sredstva uložili u otkrivanje nove vakcine, sada je na odgovarajućim ustanovama, Agenciji za lekove i medicinska sredstva da prate situaciju“, ukazuje Kon.

Odgovarajući na pitanje, na osnovu čega će biti odlučeno o tome koja je vakcina najbolja, epidemiolog Kon kaže da ne postoji najbolja vakcina – ili je registrovana za upotrebu, može da bude korišćena, ili nije. Nema između.

„Svaka vakcina može da bude umrtvljena, da koristi delove mikororgaizma virusa, sve su vakcine različite, bilo koja da postane zvanična – ona je bezbedna i za upotrebu“, istakao je Kon.

Prema njegovim rečima, jedino što može da se prati je kolika je efikasnost ispoljena, da li reaguje stvaranjem antitela i koliko štiti od same bolesti.

Govoreći o tome koliko će vakcina da štiti, Kon kaže da nije govorio da je pitanje antitela diskutabilno, već se pojavljuju pojedinačni slučajevi, pa i kod nas, da se javljaju reinfekcije.

„To je vrlo mali broj, uglavnom se smatra da je zaštita postoji do 18 meseci, to će se ispitivati i to će imati uticaja na vakcinaciju, ali zaštita antitelima u ovom trenutku više se dobije vakcinom nego dva i po puta preležanom koronom“, rekao je Kon.

Naglasio je da je suština u tome što je praktično svako od nas možda bio u kontaktu sa zaraženim osobama, a da nije bio svestan, pa bi svako mogao da bude u samoizolaciji, što je nemoguće.

Doktor Kon je ponovio da je probijena epidemiološka barijera, gde su kontrolisani kontakti, a sada to zavisi od svakog pojedinca.

„Verovatno je daleko veći broj ljudi imun od provobitnog testiranja, procenjivanja odoka nisu prihvatljiva“, rekao je Kon.

Istakao je da ćemo u budućnosti imati konkretnije podatke, sada je 6,4 odsto, i približavamo se 10 odsto, jer imamo veliki broj onih koji nisu imuni i koji mogu biti zaraženi u narednom periodu.

Velika većina građana poštuje mere zaštite. Suština je da ne smeju da rade kafići posle 23 sata. Ta odluka mora da se poštuje, izričit je Kon.

Član Kriznog štaba ukazuje da smo imali susret sa virusim u samom startu gde je bilo potpuno nejasno kako će to da se odvija i da je tada bio stav SZO da maska štiti svega 30 odsto.

„Znalo se da ako maske nose bolesni - zaštita je 95 odsto, bolesni ne znaju da su bolesni, a poslednje istaživanje kaže da ako svi nose maske - zaštita je 99 odsto - to nismo imali na početku“, istakao je Kon.

„Bitno je shvatiti da su restriktivne mere, uključujući i vanredno stanje, brzo dale rezultate pa je bio utisak da ćemo lako sa koronom. Nema lako u pandemiji, ni u jednoj pandemiji ne smemo da se ponašamo da će biti lako“, zaključio je dr Predrag Kon.

Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:07 20.07.2020

Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da ne postoji najbolja vakcina – ili je registrovana i bezbedna za upotrebu ili nije.

17:50 20.07.2020

Novozaraženi su identifikovani među 614 analizianih uzoraka na virus korona, saopšteno je danas na konferenciji za novinare Nacionalnog koordinacionog tela.

Ukupan broj aktivnih slučajeva u Crnoj Gori je sada 1.861.

16:53 20.07.2020
15:55 20.07.2020

Ministar zdravlja poručio je da će država obezbediti vakcinu kada se bude pojavila, kako bi bila dostupna svim građanima.

Lončar je na pitanje koja grupa građana Srbije će imati prioritet za primanje vakcinu za virus kovid 19 rekao da je struka ta koja određuje da li će neka vakcina biti obavezna ili ne u zavisnosti od toga kakva će ona biti i naglasio da će se vakcina sigurno preporučivati visoko rizičnim grupma – zdrastvenim radnicima, građanima koje su u stalnoj komunikaciji sa drugima, hroničnim bolesnicima.

15:53 20.07.2020

Najviše preminulih od korona virusa je u starosnoj dobi od 60 do 69 godina, a zatim onih koji imaju između 70 i 79 godina, što zajedno ukupno čini više od 50 odsto preminulih, a najmanje je mladih uzrasta od 20 do 29 godina.

Prema rečima ministra zdravlja Zlatibora Lončara, među preminulima je 64,84 odsto muškaraca, a 35,16 odsto žena.

15:39 20.07.2020
Dete sa maskom - Sputnik Srbija
15:24 20.07.2020

Prema podacima za dva dana, u Šumadijskom okrugu je zabeleženo 115 novih slučajeva virusa korona, od čega u Kragujevcu najviše – 91, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje „Kraguj“ Dragan Vasiljević.

14:09 20.07.2020

Laboratorija "Vatreno oko" radi u punom kapacitetu i bez zastoja, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar i navodi da je bilo kašnjenja sa rezultatima testa na virus korona jer je nedostajala jedna od komponenti za obradu uzoraka, ali da se situacija stabilizovala.

13:37 20.07.2020

Više od 200 pacijenata sa simptomima virusa korona dnevno se pregleda u prijemno-trijažnoj ambulanti Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbija, a trećina njih zahteva bolničko lečenje, izjavio je direktor te bolnice Goran Stevanović.

On je rekao da je broj pregleda i hospitalizacija na tom nivou već nekoliko dana i da je i dalje najviše pacijenata sa upalama pluća koji zahtevaju bolničko lečenje, prenosi Tanjug.

13:21 20.07.2020

Uvođenje sistema za snabdevanje kiseonikom u privremenu bolnicu u Areni u Beogradu, trebalo bi da bude završeno u naredna dva dana, najavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Arena je prvobitno bila namenjena za prijem kovid pacijenata sa srednjom i lakšom slikom koji ne zahtevaju kiseonik, ali je zbog porasta broja novoobolelih odlučeno da se sprovede sistem kiseonika.

Arena, koronavirus - Sputnik Srbija
12:01 20.07.2020

U Opštini Ljig koja ima 12.500 stanovnika od 1. jula do danas korona virusom zaraženo je 27 ljudi, a tokom celog prvog talasa pozitivno ih je bilo samo 13, izjavio je danas predsednik Opštine Dragan Lazarević.

"Virus je ušao u Dom zdravlja, što je zabrijnjavajuće, ali se nadamo da ćemo situaciju staviti brzo pod kontrolu", rekao je Lazarević za Tanjug i dodao da situacija ipak zavisi od svih nas i od toga koliko smo odgovorni.

11:42 20.07.2020

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je korona virus "probio barijere" u Srbiji i da je postalo nemoguće pratiti sve kontakte, zbog čega je "prepušteno savesti da se svakome ko je bio u kontaktu sa zaraženim kaže da prati svoje zdravstveno stanje i ako se pojave simptomi da odmah prijavi".

Kon je televiziji Hepi izjavio da su ranije kontaktima pozitivnih na koronavirus davana rešenja o samoizolaciji, a da su u vanrednom stanju praćeni i od policije da li ta rešenja poštuju, ali da to više nije moguće.

"To postaje nemoguće, barijera je probijena", kazao je Kon i dodao da se u vezi samoizolacije javljaju i drugi problemi, jer to znači da ta osoba ne može da radi određeno vreme, a nema papira koji to potvrđuju za poslodavca.

11:41 20.07.2020

Jedna četvrtina od ukupnog broja zaraženih koronavirusom je u Šapcu, ali je dobra vest da se procenat pozitivnosti u tom gradu smanjuje i sada iznosi 48 odsto, što je znatno manja ako se uzme u obzir da je dostizala i 70 i 80 procenata.

11:40 20.07.2020
11:39 20.07.2020

Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović izjavila je danas da se testiranje na virus korona obavlja kada se jave simptomi bolesti i navela da testiranje gubi smisao ukoliko je ponovoljeno.

"Ako neko ima povišenu temperaturu, ako se nalazi u bolnici, ako postoji sumnja da se radi o kliničkoj manifestaciji kovida-19, onda je testiranje ključno", rekla je Jovanović za RTS.

09:34 20.07.2020

Direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju Kliničkog centra Srbije Nebojša Lađević kaže da sada ima više pacijenata sa teškom kliničkom slikom nego tokom prvog pika virusa korona.

Kako je za RTS rekao, sada imaju više mlađih pacijenata, između 20 i 40 godina, i da su čak i oni na mehaničkoj ventilaciji.

On je kazao da je najmlađi pacijent na mehaničkoj ventilaciji 2001. godište.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala