Iran: Evropa nije samostalni akter, ne može da nam obezbedi nikakve prednosti

© AFP 2023 / JOE KLAMARIranska zastava ispred sedišta Međunarodne agencije za nuklearnu energiju u Beču
Iranska zastava ispred sedišta Međunarodne agencije za nuklearnu energiju u Beču - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropski partneri pokazali su da nemaju nikakvu težinu kada je u pitanju saradnja sa Iranom u zaobilaženju američkih sankcija našoj zemlji. Oni vode pregovore samo radi pregovora, izjavio je ambasador Irana u Rusiji Kazem Džalali.

„Evropa je pokazala da njeno mišljenje nema nikakvu težinu u poređenju sa mišljenjem Amerikanaca. Evropljani vode pregovore radi pregovora i na taj način jednostavno troše vreme drugih zemalja. Pregovore treba voditi kako bi se postigli konkretni ciljevi. Kad je Iran vodio pregovore o svom nuklearnom programu, njegov cilj je, naravno, bio da dobije određene ekonomske i političke prednosti. Ali Evropa ne može da nam ih obezbedi, jer nije samostalni akter“, rekao je ambasador.

On je istakao da ostali partneri Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu - Rusija i Kina, ulažu napore kako bi doprineli da Sporazum ostane na snazi.

Podsetimo, šestorka međunarodnih posrednika (Velika Britanija, Nemačka, Kina, Rusija, SAD i Francuska) i Iran potpisali su 2015. godine Zajednički sveobuhvatni plan dejstava u vezi sa iranskim nuklearnim programom. Sporazumom je predviđeno ukidanje sankcija Teheranu, u zamenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa. SAD su u maju 2018. godine objavile da istupaju iz Sporazuma i obnovile sankcije Iranu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala