Englezi i Nemci tvrde da su njihove vakcine protiv korone bezbedne

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaIspitivanje vakcine protiv gripa
Ispitivanje  vakcine protiv gripa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dve vrste vakcina koje su testirale vodeće farmaceutske kompanije koje se nadmeću u ovoj trci dale su dobre rezultate u ispitivanju na ljudima, navode iz kompanija.

Eksperimentalna vakcina protiv kovida 19 koju je razvila kompanija „Astra zeneka“ bezbedna je i proizvela je imuni odgovor u kliničkim ispitivanjima u ranoj fazi kod zdravih dobrovoljaca, pokazali su podaci.

Vakcina, nazvana AZD1222, koju su razvili „Astra zeneka“ i naučnici sa britanskog Univerziteta u Okfordu, nije izazvala ozbiljne neželjene efekte i dovela je do imunološke reakcije u vidu antitela i T-ćelija, pokazuju rezultati ispitivanja objavljeni danas u medicinskom časopisu Lanset, prenosi Rojters.

„Nadamo se da to znači da će imunološki sistem upamtiti virus, tako da će naša vakcina dugoročno štititi ljude“, rekao je glavni autor studije Endru Polard sa Univerziteta u Oksfordu.

„Astra zeneka“ je među vodećim kandidatima za vakcinu, zajedno sa vakcinom koju razvijaju kineske kompanije „Sinovak bajotek“, „Sinofarm“ i američka „Moderna“.

„Astra zeneka“ je potpisala sporazume sa vladama širom sveta za isporuku vakcine ukoliko se pokaže efikasnom i dobije regulatorno odobrenje, prenosi Tanjug.

Naučnici kažu da vakcina izaziva manje nuspojave, ali neke od njih mogu se smanjiti uzimanjem paracetamola, bez ozbiljnih neželjenih efekata od vakcine, prenosi agencija.

Vakcina „Bajonteka“ i „Fajzera“takođe efikasna i bezbedna?

Nemačka biotehnološka kompanija „Bajontek“ i američka farmaceutska kuća „Fajzer“ danas su objavile dodatne podatke o svojoj eksperimentalnoj vakcini protiv kovida, prema kojima je ta vakcina bezbedna za upotrebu i kod primalaca izaziva imuni odgovor.

Dve kompanije su saopštile da vakcina dovodi do visokog stepena odgovora T-limfocita na virus, a do novih nalaza se došlo ispitivanjem u kojem je, posle rane faze testiranja u SAD, učestovalo 60 zdravih dobrovoljaca u Nemačkoj.

Slično kao prethodno u SAD, rezultati ovog ispitivanja pokazali su da su dobrovoljci koji su primili dve doze vakcine kasnije u organizmu razvili antitela koja neutrališu dejstvo virusa.

Kako navodi Rojters, po objavljivanju novih informacija o ovoj eksperimentalnoj vakcini, akcije „Bajonteka“ u SAD zabeležile su rast vrednosti od 12 odsto, dok je vrednost „Fajzerovih“ deonica porasla za 3,6 odsto.

Pročitajte i:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala