Ekspertiza potvrdila: Posmrtni ostaci carske porodice Romanov – autentični

© Wikipedia / Ras67Porodica Romanovih
Porodica Romanovih - Sputnik Srbija
Pratite nas
Istorijsko-arhivska ekspertiza, koja je obavljena u okviru istraživanja ubistva porodice Romanovih, potvrdila je autentičnost „jekaterinburških posmrtnih ostataka“, izjavio je šef odeljenja za pomoćne i specijalne istorijske discipline Ruskog državnog univerziteta za humanističke nauke Evgenije Pčelov, koji je učestvovao u istraživanju.

On je objasnio da je ekspertiza, između ostalog, izvršena na osnovu dokumenata istrage belogardejaca i brojnih svedočenja učesnika u ubistvu i skrivanju tela.

Prema njegovim rečima, u istraživanju je učestvovala grupa ekperata-istoričara, koji rade sa istorijskim izvorima i znaju kako da ih analiziraju.

„Analizirano je preko dve hiljade istorijskih izvora –  pisanih, fotografskih, pa čak i audio-snimaka. Izuzetno veliki kompleks dokumenata prikupljen iz preko 15 ruskih i stranih arhiva. Pronađeni su i neki novi dokumenti, a neki dokumenti, na koje prethodnici nisu posebno obraćali pažnju, analizirani su ponovo“, rekao je sagovornik agencije.

Podsetimo, 17. jula navršilo su se 102 godine od zverskog ubistva cara Nikolaja Drugog i njegove porodice. U njihovu čast, u Rusiji su organizovane litije i molebani.

Ubistvo Romanovih

Nikolaj Drugi, njegova supruga i petoro dece, ubijeni su 1918. godine po naređenju boljševika, posle Oktobarske revolucije. Njihova tela su bačena u rudarsko okno, a zatim na brzinu zakopana u blizini Jekaterinburga, na Uralu.

Više od 70 godina niko nije znao gde je tačno sahranjena carska porodica. Priču o ubistvu carske porodice prate razne verzije, istinita i lažna svedočenja učesnika, brojne legende i misterija o tome da li je neko od Romanovih, ipak, preživeo.

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaCar Nikolaj Romanov sa ženom Aleksndrom Fjodorovnom i ćerkom Olgom
Ekspertiza potvrdila: Posmrtni ostaci carske porodice Romanov – autentični - Sputnik Srbija
Car Nikolaj Romanov sa ženom Aleksndrom Fjodorovnom i ćerkom Olgom

Zvanično priznata ekspertiza kaže da je „DNK analizom dokazano da su u blizini Jekaterinburga pronađeni ostaci članova carske porodice“. Na godišnjicu streljanja, 17. jula 1998. godine, sahranjeni su uz najveće državne počasti u Petropavlovskoj crkvi u Sankt Peterburgu, gde počivaju svi Romanovi.

Ruska pravoslavna crkva je 2000. godine kanonizovala članove carske porodice.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala