Da li se spremaju za Libiju: Egipatski parlament podržao opciju slanja vojske izvan granica zemlje

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaDa li se spremaju za Libiju: Egipatski parlament podržao opciju slanja vojske izvan granica zemlje
Da li se spremaju za Libiju: Egipatski parlament podržao opciju slanja vojske izvan granica zemlje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Egipatski parlament jednoglasno je odobrio moguće slanje vojske na ispunjavanje borbenih zadataka van granica zemlje, prenela je egipatska televizija.

„Tokom istorijskog zasedanja parlament je razmorio rezultate zasedanja Saveta za bezbednost Egipta koji je održan pod rukovodstvom predsednika Abdela Fataha al-Sisija i pretnju po zemlju sa zapadne strane“, prenosi egipatska TV.

Prema Ustavu Egipta, predsednik države može da objavi rat ili da uputi vojsku van granica zemlje radi ispunjavanja borbenih zadataka nakon što dobije odobrenje parlamenta.

Istovremeno, zamenik predsednika Odbora za pitanja odnosa sa arapskim zemljama Ahmad Imbabi ranije je rekao da parlament namerava da razmotri mogućnost slanja vojske u Libiju i da očekuje da većina poslanika glasa za tu opciju.

Egipatski predsednik se prošle nedelje sastao sa predstavnicima libijskih plemena i tom prilikom rekao da će se, u slučaju da oružane snage Egipta uđu u Libiju, situacija na vojnom planu brzo promeniti.

„Ako se Egipat umeša u krizu u Libiji, on će brzo i dolučno promeniti situaciju na vojnom planu. Egipatska vojska jedna je od najjačih u regionu i Africi“, rekao je tada Al-Sisi.

On je dodao da njegova zemlja neće sedeti skrštenih ruku i dozvoliti destabilizaciju u istočnom delu Libije.

Sukob u Libiji

U Libiji traje sukob između Vlade nacionalnog sporazuma Fajeza Saradža, koja kontroliše Tripoli i teritorije na zapadu zemlje, i Libijske nacionalne armije (LNA) pod komandom Halife Haftara, koja sarađuje sa parlamentom koji zaseda na istoku zemlje. Vladu nacionalnog jedinstva podržava Turska, a LNA — Egipat.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala