Dodik poručio Incku: Ovo nije ni 1918. ni 1945. godina

© AP Photo / Darko VojinovicMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio da je prošlo 102 godine od zločina koje je nad Srbima počinila Austrougarska u Prvom svetskom ratu i 75 godina od genocida nad Srbima počinjenog od ustaškog režima, koji je bio satelit fašističke Nemačke, a Valentin Incko još pokušava da sprovodi iste politike nad Srbima, ovoga puta bez oružja.

„Istorija nam se očito ponavlja kao farsa, kada od međunarodnog neizabranog stranca slušamo šta je agenda i to njegova, čija je naša imovina ili o odlukama Vrhovnog suda BiH, koji ne postoji“, rekao je Dodik upitan da prokomentariše Inckove navode iz intervjua bečkom „Standardu“.

Dodik je naglasio da Incko ne propušta priliku da pokaže i nama i svetu da on nije u BiH da bi nadgledao sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, što mu je mandat iz tog sporazuma, već da bi sprovodio muslimansku politiku, uvijenu u evropske integracije, što čak i ne krije, prenosi „Srna“.

© REUTERS / Dado RuvicValentin Incko, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu
Dodik poručio Incku: Ovo nije ni 1918. ni 1945. godina - Sputnik Srbija
Valentin Incko, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu

Da je ikada pomislio da BiH treba da se integriše u EU, konstatovao je srpski član Predsedništva, Incko bi odstupio s tog mesta i pred Savetom bezbednosti UN rekao da protektorati ne mogu biti deo EU i da on svojim odlaskom daje doprinos prosperitetu BiH.

„Valentin Incko radije ostaje da za besnu platu ne radi ama baš ništa i s vremena na vreme prizove rat, ne bi li što duže ostao tu, da da kakav intervju, slaže ponešto, tek toliko da nas sve podseti da je međunarodna uprava još tu. A ovo nije ni 1918. ni 1945. godina“, zaključio je Dodik.

Incko je za bečki „Standard“ rekao da se u BiH „još vodi rat, bez pušaka“, te da „nacionalisti i dalje pokušavaju da unaprede svoje ratne ciljeve“.

On je naveo da „državna imovina još nije raspodeljena“ i da je Milorad Dodik izjavio da sve što se nalazi na teritoriji Rapublike Srpske, pripada Republici Srpskoj, iako je, kaže Incko, „Vrhovni sud BiH“ drugačije odlučio.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala