Čekate rezultate PCR testa? Prijavite se na servis koji imejlom i SMS-om obaveštava da li je gotov

© Sputnik / Radoje PantovićTestiranje na virus korona
Testiranje na virus korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svi oni koji su se testirali na kovid 19 i čekaju rezultat PCR testa, mogu se od danas prijaviti na automatski servis na portalu eUprave koji putem imejla i SMS poruke 24 časa dnevno obaveštava da li je obrada uzorka gotova.

Obaveštenje ne sadrži rezultate testa, već samo informaciju da je test gotov, kao i datum izdavanja testa, navodi se na portalu euprava.gov.rs.

Svi koji imaju nalog na portalu eUprava, mogu da izaberu opciju „Prijavi se preko eid.gov.rs“, dok bi oni koji žele da se prijave unošenjem serijskog broja kartice zdravstvenog osiguranja i LBO broja, trebalo da izaberu opciju „Prijava sa karticom zdravstvenog osiguranja“.

Putem tog servisa ne šalju se informacije o serološkim testovima na kovid (brzi testovi), već isključivo o PCR testovima.

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaPutem tog servisa šalju se isključivo informacije o PCR testovima
Čekate rezultate PCR testa? Prijavite se na servis koji imejlom i SMS-om obaveštava da li je gotov - Sputnik Srbija
Putem tog servisa šalju se isključivo informacije o PCR testovima

Rezultati testa mogu se pogledati na portalu www.e-zdravlje.gov.rs, a mogu se preuzeti i u zdravstvenoj ustanovi gde je osoba testirana.

„Svesni činjenice da se u Srbiji dnevno testira više od sedam hiljada ljudi želeli smo da razvijemo uslugu koja će omogućiti građanima da na brz i jednostavan način dobiju informaciju da li je njihov rezultat gotov, bez potrebe da odlaze u domove zdravlja i da se izlažu i najmanjem riziku“, izjavio je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović.

On je dodao i da su način života koji vodimo zbog koronavirusa, kao i nova normalnost u kojoj se svi nalazimo, nametnuli da je elektronski način komuniciranja sada neophodan.

„Portal eUprava je odgovor u ovim izazovnim vremenima i stoga još jednom apelujem na sve organe javne uprave da omoguće građanima da svoje poslove koje imaju sa državom završe putem mobilnog telefona ili računara“, izjavio je on.

Kako se navodi, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu nema pristup rezultatima PCR testa na virus COVID-19, ne zna da li je rezultat pozitivan ili negativan, već dobija samo informaciju da je rezultat testa gotov.

Kancelarija nema pristup ni informacionom sistemu u kome se beleže rezultati testiranja, a informacija da je rezultat testa gotov generiše se na osnovu podatka o datumu izdavanja rezultata koji unose laboratorije.

E-usluga je razvijena u saradnji sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala