Bugarska: Demonstranti protestuju 12. dan, opozicija traži ostavku vlade

© AFP 2023 / Nikolay DoychinovProtesti u Bugarskoj
Protesti u Bugarskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Bugarskoj demonstranti 12. dan protestuju ispred Narodne skupštine. Istovremeno, poslanici i članovi Saveta ministara okupili su se zbog rasprave o nepoverenju vladi, inicijativi koju je Bugarska socijalistička partija pokrenula prošle nedelje. Glasanje o nepoverenju vladi će biti sutra.

Predsednica Bugarske socijalističke partije Kornelija Ninova nazvala je vladu mafijom i ponovo zatražila ostavke svih ministara.

„Poštovani građani Bugarske, mafija se hrani strahom i brani se palicama. Model upravljanja Borisova je da sve one koji ne misle isto kažnjava lažima i kompromituje, kako bi ih moralno uništio. To se postiže putem otkaza, pritisaka, reketiranja, putem raznih pretnji poslom i decom. Posledice takvog modela upravljanja su: najsiromašnija država u Evropi, najviši nivo nejednakosti, najlošije obrazovanje, najnedostupnija zdrava hrana. Na ovaj način se nikada nećemo podići iz bede, dok nam je na vlasti vlada Borisova“, izjavila je Ninova.

Potpredsednik vlade Tomislav Dončev, inače iz vladajuće partije GERB, smatra da nema opravdanog razloga za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u slučaju ostavke vlade. On je, međutim, uveren da ostavki neće biti dokle god kabinet ima kontakt sa narodom.

„Da li u Bugarskoj ima korupcije? Da! Od kada ona postoji u Bugarskoj? To je hronična bolest bugarskog društva. Društvo i država moraju da stave tačku na ovu bolest, ali od nje se nećemo osloboditi rečima. Gde je parlamentarna većina koja će imati volju i moć da primeni zakone na najbolji mogući način? Ne govorim o levim, desnim ili centralnim strujama, pitam se da li postoji ta većina? Šta mogu da promene vanredni parlamentarni izbori na kojima se 20 odsto vas neće pojaviti? Vlada Bugarske će ostati do onog trenutka dok se ne izgubi veza sa narodom“, kaže Dončev.

Podsećamo, premijer Bojko Borisov je prošle nedelje, posle zahteva za ostavku vlade, tražio ostavku ministra finansija (Vladislava Goranova), ministra ekonomije (Emila Karanikolova) i ministra unutrašnjih poslova (Mladena Marinova).

Ministre su nekoliko puta optuživali za bliske veze sa proturskom strankom Pokret za prava i slobodu i u stranci Dončeva (GERB) su izrazili nezadovoljstvo jer moraju da se suočavaju sa negativnim reakcijama zbog takvih optužbi. Ministri su rekli da su spremni da podnesu ostavku, ali je danas ministar finansija Vladislav Goran izjavio da ne vidi razlog da ode sa ove funkcije, s obzirom da se Bugarska priključuje evrozoni.

„Nema nikakvog razloga za odlazak sa funkcije 10 dana posle realizacije uspešnog bugarskog projekta – integracija u bankarsku uniju i približavanje evru – kojima sam veoma zadovoljan“, rekao je Goranov.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala