Spoj nespojivog - automehaničarska radionica na Jutjubu /video/

CC0 / pixabay / Automehaničar
Automehaničar - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mirko Rašić, automehaničar i osnivač servisa „Deline mechanics“ iz garaže u podnožju čuvene „Geneks“ uspeo je da postane regionalna ikona i sinonim za popravku automobila uz zabavu i da osvoji srca zaljubljenika u mehaniku koji na svoje mezimce iz garaže gledaju kao na člana porodice.

Iz temelja nekadašnjeg jugoslovenskog giganta vinula se inspirativna priča - spoj na prvi pogled nespojivih kategorija. Savezništvo dva zakleta neprijatelja - tehnologije i starog zanata rezultovalo je jedinstvenim servisom koga na prvi pogled ne razlikuje ništa od drugih.

Mirko sebe opisuje kao prvog među jednakima, tipičnog, ali inovativnog predstavnika struke za koju važe mnoge predrasude koje uspešno razbija. Ne samo da je Mirko razbio mit da se ne može postati prvi u gradu sa malo resursa i puno ljubavi prema zanatu, već je sa lokalnim tipom preduzeća uspeo da osvoji srca čitave regionalne zajednice ljubitelja mehatronike. Jutjub kanal pod nazivom „Neovlašćeni serviser“, iza koga stoje Mirko i ekipa mehaničara, posvećen dešavanjima iza haube napravio je pravu revoluciju kreativnosti, zbrisavši konkurenciju koja postoji godinama među kojima mnoge ovlašćene servise i velike brendove.

Uspešan zanat u doba tehnologije?

Zvuči kao misaona imenica - zanatlija, pa još uspešan u vreme tehnološke dominacije. Iako su tržištu preko potrebni zanati od zavarivača do bravara, automatizacija i industrijalizacija su ih svele na statističku grešku. Nekada najcenjeniji poslovi u društvu koje su obavljali vredni i vešti ljudi, danas se prenose gotovo isključivo sa kolena na koleno u okviru porodične tradicije.

Neke od najvećih svetskih kompanija nastale su iz garaže. Prirodni položaj  automehaničarskog zanata jedino može biti garaža iz koje se obično ne pretenduje na stvaranje globalne mega-kompanije od svoje radionice. Nesvakidašnje je kada od svoje garaže napravite i studio za snimanje i kada za devet meseci Jutjuberske karijere vaš rad prepozna preko 43 hiljade pratilaca.

Zastava Jugo - Sputnik Srbija
„Jugo“ upalio posle 15 godina stajanja u pustinji /video/

Glumačke sposobnosti glavnog protagoniste i osnivača servisa, kulminirale su u kreaciju heroja i antiheroja na Jutjub kanalu. „Neovlašćeni serviser“ važi za nekoga kome su ruke crne i odelo nije najčistije, može da priča na teme od geopolitike do mobilnih telefona, dok ovlašćeni serviser ima status institucije - naučnog radnika u kombinezonu, učtivog i nepogrešivog, ruke mu mirišu na jutarnju rosu ali sve je to razlog povećem računu posle koga je retko ko srećan. Na bazi ta dva prototipa nastala je autentična priča sa puno ljubavi i strasti, istinska moderna verzija čuvenog mini serijala „Priče iz radionice Zorana Radmilovića“.

Baš kao i kultna serija, Mirkova priča je pre svega o prijateljstvu i životnim dogodovštinama koja se između ostalog bavi automobilima. Inovativnost pri kreiranju svakog novog videa iz radionice razlog su velikog poverenja koje je stekao kod ljudi i rastu poslovanja jednog lokalnog zanata, koga vodi čovek koji je stekao i fakultetsku diplomu.

Vraćanje u život četvorotočkaša i zadovoljni mušterija najbolja su preporuka svakom majstoru, a tu se možda krije i ključ dualnog obrazovanja - uspeha na običan način kada se spoje entuzijazam i mladost sa iskustvom i znanjem. A ko zna možda će se u budućnosti „Geneks“ kula, biti prepoznata kao mesto koje će se više vezivati za radionicu, gde je jedan Mirko  - „Neovlašćeni serviser“ počeo da pravi regionalni uspeh i slavu iz temelja nekadašnje institucije ovlašćene za spoljnu trgovinu bivše Jugoslavije, a danas spomenika jedne epohe.

O temi uspeha u bavljenju radničkim poslovima i spoju društvenih mreža i starih zanata u emisiji „Tehnogram“ govori Mirko Rašić, automehaničar i Jutjuber.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala