Pompeova pretnja praznom puškom-gasovodi će biti završeni

© AFP 2023 / Tobias SCHWARZ Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik SAD Donald Tramp na otvaranju samita G20 u Hamburgu
Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik SAD Donald Tramp na otvaranju samita G20 u Hamburgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika Evropi preti iz prazne puške. Njene priče o sankcijama zbog gradnje gasovoda „Severnog toka 2“ i „Turskog toka“ apsolutno više nemaju nikakav značaj, kaže za Sputnjik stručnjak za gas Vojislav Vuletić, koji je uveren da će na vreme biti završena oba gasovoda, a da je već u projektu i „Severni tok 3“.

To što su SAD do sada svojom nazovi energetskom politikom, a u stvari geostrateškom, uspevale da stopiraju izgradnju gasovoda i dotok ruskog gasa na evropsko tržište je završena priča, smatra predsednik Skupštine Udruženja za gas Srbije.

Stejt department je ovih dana zapretio da bi „Severni tok 2“ i „Turski tok“ mogli da se nađu na udaru američkih sankcija.

Hoće li i ova akcija SAD proći kao i ona s kraja prošle godine, kada je sankcijama zaprećeno kompanijama koje učestvuju u realizaciji „Severnog toka 2“? Iako je nakon toga švajcarska kompanija „Olsiz“ saopštila da obustavlja postavku cevi za gasovod, projekat nije doveden u pitanje. Taj posao će nastaviti ruski brod „Fortuna“, koji je već uplovio u teritorijalne vode Danske, za šta je dobio dozvolu te zemlje.

© Sputnik / Vitalij PodvickiReakcija Berlina i Beča su jasno stavile do znanja da je američka najava sankcija za Severni tok 2 i Turski tok pretnja praznom puškom.
Pompeova pretnja praznom puškom-gasovodi će biti završeni  - Sputnik Srbija
Reakcija Berlina i Beča su jasno stavile do znanja da je američka najava sankcija za Severni tok 2 i Turski tok pretnja praznom puškom.

Američko prošlo — pretnja praznom puškom

Na najnovije pretnje američkog državnog sekretara Majka Pompea odmah su reagovali Berlin i Beč. Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas je podvukao da Evropa ima pravo na sopstvenu energetsku politiku, a austrijsko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da „Austrija kategorički odbacuje američke planove o uvođenju eksteritorijalnih sankcija „Severnom toku 2“. Da li je to jasan znak da se Amerika u ovom slučaju više ne pita među saveznicima u zapadnoj Evropi?

„Može slobodno da se kaže da je američko prošlo. Amerikanci više nemaju nikakve mogućnosti da nekome zaprete. Vidite u nemačkom parlamentu kakve izjave daje njihov ministar spoljnih poslova. Jednostavno više neće da slušaju Ameriku. Danska je dala saglasnost da se deo gasovoda ’Severni tok 2‘ koji prolazi kroz njenu teritoriju gradi. Prema tome, Amerikanci sada mogu samo da pričaju“, nedvosmislen je Vuletić.

On ističe da je prolongiranjem izgradnje „Severnog toka 2“ i zaustavljanjem „Južnog toka“ američka geopolitika do sada napravila vrlo veliku štetu snabdevanju Evrope energentima, koja se u suštini svodila na to da Rusija ne proda naftu i gas i da ne puni svoj budžet. Sagovornik Sputnjika, međutim, tvrdi da Amerikanci više nemaju mogućnosti da maltretiraju Evropu, a indirektno i Rusiju.

Može li se Borisov opet predomisliti 

Vuletić je uveren da će posle svega „Severni tok 2“, projekat u kome učestvuju brojne evropske kompanije, čiji je kapacitet 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke, biti završen do kraja ove godine.

© AP Photo / Lefteris PitarakisZaustavljanjem Južnog toka na mig Amerike Bugarska je puno izgubilka, zato SAD ne mogu da se nadaju da bi novi pritisak na Borisova kada narod traži njegovu smenu mogao da urodi zaustavljanjem Turskog toka.
Pompeova pretnja praznom puškom-gasovodi će biti završeni  - Sputnik Srbija
Zaustavljanjem Južnog toka na mig Amerike Bugarska je puno izgubilka, zato SAD ne mogu da se nadaju da bi novi pritisak na Borisova kada narod traži njegovu smenu mogao da urodi zaustavljanjem Turskog toka.

Na pitanje može li kada je „Turski tok“ u pitanju nešto da promeni aktuelna situacija u Bugarskoj, gde građani protestuju tražeći ostavku premijera Bojka Borisova, za čijeg je prethodnog mandata bio zaustavljen „Južni tok“, Vuletić ne spori da je za propast tog projekta apsolutno odgovoran Borisov.

„Na mig Amerikanaca da bi dobio još jedan mandat, prihvatio je da se takve stvari dese u Bugarskoj. Sada, kada je narod shvatio da je šteta vrlo velika zato što se ’Južni tok‘ nije izgradio, ali i što izostanak tranzita gasa preko Bugarske pravi štetu državi, Borisov više nema snagu da sluša Amerikance, nego svoj narod“, smatra Vuletić.

To što se povodom pretnji koje je izneo Pompeo zemlje kroz koje prolazi „Turski“, odnosno „Balkanski tok“ ne oglašavaju, a gradnja ne staje, on smatra dobrim zankom. U Bugarskoj se gradi gasovod, Srbija je svoj deo završila, Mađarska je počela sa gradnjom njihovog dela. Turski deo će se realizovati bez ikakvih problema, tvrdi naš sagovornik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala