Naučnici otkrili: Virus korona ima šest osnovnih oblika

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaLaborant u Centru za higijenu i epidemiologiju u Sankt Peterburgu testira uzorke na virus korona
Laborant u Centru za higijenu i epidemiologiju u Sankt Peterburgu testira uzorke na virus korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naučnici su izdvojili šest osnovnih formi obolevanja izazvanih virusom korona, objavio je Skaj njuz pozivajući se na istraživanje londonskog Kraljevskog koledža.

Eksperti su analizirali podatke o simptomima kod 1.600 pacijenata u SAD i Velikoj Britaniji. Prema pokazateljima razvoja bolesti napravljeno je šest grupa.

Prva tri oblika naučnici su okarakterisali kao uslovno lake, jer je samo za 1,5 do 4,4 odsto pacijenata bila potrebna pomoć respiratora.

Simptomi u prve dve grupe, gde postoji sličnost sa gripom, su glavobolja, kašalj, bol u grlu i moguć je gubitak čula mirisa.

Kod prvog oblika bolesti pacijent može da oseća i bol u mišićima i bol u grudima, a kod drugog se kod pacijenta pojavljuje povišena temperatura, promuklost i gubitak apetita.

Kod trećeg oblika, gde postoji sličnost sa stomačnim virusom, simptomi su gubitak apetita i dijareja.

Preostala tri oblika naučnici su klasifikovali kao teže oblike.

Pacijenti četvrte grupe žale se na iznemoglost, umor, povišenu temperaturu, glavoblju i bol u grudima, gubitak čula mirisa, kašalj i promuklost.

Uz ove simptome u petoj grupi pacijente muči i gubitak apetita, bol u grlu, u mišićima, konfuzija.

Najteži je šesti oblik, obuhvata veliki broj simptoma, uključujući glavobolju, gubitak čula mirisa i apetita, kašalj, povišenu temperaturu, promuklost, bol u grlu i mišićima, umor, konfuziju, teško disanje, dijareju i bol u stomaku.

Naučnici su konstatovali da je većini pacijenata sa najtežim oblikom virusa korona potrebna hospitalizacija, dok kod pacijenata prve grupe taj procenat iznosi 16 odsto.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala