Hoti: Sada imamo podršku svih za međusobno priznanje sa Srbijom

© AP Photo / Visar KryeziuAvdulah Hoti
Avdulah Hoti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti ponovio je stav da neće biti podele Kosova i da je krajnji cilj dijaloga međusobno priznavanje sa Srbijom.

Hoti je u objavi na Fejsbuk nalogu poručio da je tokom njegove vlade, zajedno sa međunarodnim prijateljima, vratio Kosovo tamo gde i pripada.

„Iz narušenih odnosa sa EU i SAD, sada imamo podršku svih za cilj dijaloga, a to je međusobno priznavanje i normalizacija odnosa. Za mesec dana smo uklonili iz bilo kakve rasprave temu teritorijalnog integriteta Kosova, koju niko više ne spominje“, istakao je premijer privremenih institucija Prištine.

Prema njegovim rečima, takav pristup dijalogu je legitiman i jedini, te da je vreme izolacionističke politike i strah od sukobljavanja već prošlo.

„Odlučno i hrabro izbegli smo ćorsokak i izolacionistički pristup i preuzeli državne odgovornosti u dijalogu. To smo učinili bez ustručavanja, pošto smo vođeni principom očuvanja teritorijalnog integriteta i jedinstva države, kao i potpunim poštovanjem ustavnosti“, poručio je Hoti.

Kako je naveo, niko ne bi trebalo da se oseća uznemirenim od normalnosti koju gradi, jer je to takođe i u njihovom najboljem interesu.

„Naši jasni principi i iskrenost pred međunarodnim partnerima omogućavaju nam da budemo rame uz rame sa njima i daju nam garanciju za dijalog u najboljem interesu Kosova i njenih građana“, naglasio je Hoti. Istakao je da će to biti sporazum koji Kosovu daje ono što zaslužuje, da bude ravnopravno i integrisano u veliku evroatlantsku porodicu.

Premijer privremenih kosovskih institucija je na taj način reagovao i na predsedništvo i na Demokratsku partiju Kosova, koji su danas kritikovali pristup njegove vlade dijalogu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala