Angela Merkel nije optimista: Postoji mogućnost da se ne dogovorimo

© AP Photo / Francisco SecoNemačka kancelarka Angela Merkel na samitu EU u Briselu
Nemačka kancelarka Angela Merkel na samitu EU u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da postoji mogućnost da lideri Evropske unije ne postignu dogovor o podsticajnom budžetu za evropske ekonomije opustošene zbog posledice virusa korona.
„Ima puno dobre volje, ali i mnogo stavova. Uložiću sve napore, ali postoji mogućnost da ne bude postignut rezultat“, rekla je Merkelova.

Inače, lideri EU 27 ni nakon drugog dana maratonskih pregovora u Briselu nisu uspeli da postignu dogovor oko paketa za oporavak Unije od posledica krize usled pandemije tako da će samit u Briselu biti nastavljen u podne.

Trećeg dana EU lideri će ponovo biti na okupu, kada se očekuje novi kompromisni predlog predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, preneo je Tanjug.

Na početku drugog dana samita lidere je već sačekao novi predlog predsednika Mišela koji je ponudio kompromis „štedljivim zemljama“ na prvom mestu, a koji predviđa smanjenje grantova za oporavak sa 500 milijardi na 450 milijardi evra.

Samit šefova vlada EU u Briselu - Sputnik Srbija
Svi protiv svih: Dogovor saveznika ili sukob neprijatelja u Briselu

Pedeset milijardi evra prvobitno predviđenih za bespovratnu pomoć zemljama članicama Mišel je preneo u deo namenjen pozajmicama koji bi sada umesto početnih 250 milijardi evra trebalo da budu 300 milijardi evra.

Ukupan fond za oporavak, koji uključuje i grantove i pozajmice, nije se menjao sa prvobitno predloženih 750 milijardi evra.

Nije se menjala ni ukupna suma predviđena za sedmogodišnji zajednički budžet EU od 1.074 milijarde evra.

Tokom 12 sati razgovora u subotu EU lideri su održali zajedničke, plenarne razgovore, ali je najveći deo dana proveden u bilateralnim formatima u kojim su se EU lideri sastajali međusobno ili sa predsednikom Evropskog saveta.

Neusaglašenost oko ukupne sume paketa

Osnovne teme koje su i dalje ostale neusaglašene su upravljanje fondom za oporavak, uslovi za podelu grantova iz fonda za oporavak, kao i ukupna suma „paketa za oporavak“ EU koji podrazumeva višegodišnji budžet i fond za oporavak.

Predstavnik grupe „štedljivih zemlja“ koje se zalažu za manju pomoć i striktnije uslove za pozajmice, kancelar Austrije Sebastijan Kurc, u kratkom obraćanju tokom drugog dana samita ocenio je da je da se „stvari kreću u dobrom pravcu“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala