Ljubav će promeniti svet: Šta su ruski velikaši bili spremni da urade za svoju voljenu? /foto/

© Foto : Public domain / Édouard DubufeMatilda-Leticija Bonaparta
Matilda-Leticija Bonaparta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šta su ruski plemići bili spremni da urade za svoju voljenu - mnogo toga. Predstavljamo vam 5 najinteresnija primera prave ljubavi u 19 veku.

Šeremetjev i Žemčugova

Prebogati grof Šeremetjev se zaljubio u glumicu koja nije bila slobodna. Ove odnose je okruženje osuđivalo, zato je Šeremetjev uradio sve da povisi status Praskovije u društvu.

Grof je prvo dao slobodu Žemčugovoj (ona je pripadala njegovim kmetovima). Uspeo je da dobije dokument po kojem je ona postala poljska plemkinja. Praskovija je postala Paraskeva Kovaljevska. Na kraju je sin Dmitrije, koga mu je ona rodila, postao dvorjanin.

To je bila prava ljubav. kada je Praskovija umrla, frof je dugo patio. Posvetio se dobrotvornom delatnošću: podizao je bolnice i pomagao sirotinju.

Grigorij Potemkin i Sofija Potocka

Knez se do ušiju zaljubio. Potocka je imala nekoliko imanja na Krimu, dvorac kod Simfiropolja i kuću u Petrogradu.

Međutim, to Potemkina nije posebno impresioniralo. On sam je bio jedan od najbogatijih ljudi Ruske imperije, dugogodišnji ljubimac same Katarine Velike.

Interesantno je da je Potocka bila udata. Knez je njenom mužu dao generalski čin, podigao mu društveni status do grofovske titule i dodelio mu visoka primanja.

Demidov i Matilda Bonaparta

Demidov nije bio predstavnik plemstva. Međutim, do susreta sa Matildom on nije ni mario za tutule. Anatolij Demidov je bio potomak dve poznate porodice industrijalaca: Demidovih i Stroganovih.

Međutim, ovaj trgovac je imao tu nesreću da se zaljubi u Matildu Bonapartu – rođaku Napoleona. On je odmah imao dva problema: sam nije imao plemićku titulu, a drugo, ona je bila siromašna.

Demidov je uspeo da se izbori sa svim poteškoćama: kupio je knjažestvo San Donato – nedaleko od Firence. To mu je omogućilo da uđe u red plemstva. Pitanje siromaštva neveste, Demidov je rešio ovako: kupio je od Matildinog oca nakit u vrednosti od milion franaka, dok on nije vredeo ni 240.000 franaka.

Sergej i Matilda

Ljubimica samog cara Nikolaja II, balerina Matilda Kšesinska, našla je svoju sreću u porodici Romanov, tj. u velikom knezu Sergeju Mihajloviču.

Kšesinskoj je knez Romanov kupio dvorac pored Peterburga. I to ne bilo kakav, već sa autonomnom strujom i farmom krava. 

Konstantin i Žaneta

Carević Konstantin Romanov (sin Nikolaja I) je morao da podnese najveću žrtvu zbog ljubavi. On je mogao da postane car, ali je izabrao kratkotrajnu sreću sa groficom Gružinskom (samo 11 godina su bili u braku). Sinod RPC je odobrio Konstantinu da se razvede sa prvom suprugom Anom Fjodorovnom, koja sama nije imala ništa protiv razvoda.

© Foto : GFDL 1.2 / MathiasrexGrofica Žaneta Gružinska
Ljubav će promeniti svet: Šta su ruski velikaši bili spremni da urade za svoju voljenu? /foto/ - Sputnik Srbija
Grofica Žaneta Gružinska

Ako se setimo drugih istorija, treba reći da plemići nisu žalili novac za svoje dragane. Neki su čak radili i nezakonite stvari radi njih: krali, učestvovali u atentatima itd. Plemićka ljubav nije uvek bila čista i svetla.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala