Smrt ruske carske porodice: Objavljeni novi detalji misterije stare jedan vek

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaObeležavanje 300. godišnjice dinastije Romanov
Obeležavanje 300. godišnjice dinastije Romanov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Desetine ekspertiza, eksperimenata, molekularnih istraživanja, proučavanja dokumenata i poređenje činjenica - Istražni komitet Rusije nastavlja istragu o pogibiji carske porodice Romanovih. Na godišnjicu njihove smrti objavljene su nove informacije. Pored toga, u Jekaterinburgu je održana litija u čast poslednjeg ruskog cara.

Oko smrti poslednjeg ruskog cara još uvek ima dosta nepoznanica. Kako bi razrešili sve nedoumice, Istražni komitet je 2015. godine pokrenuo istragu. Obavljeno je 40-ak ekspertiza, uključujući 3D modelovanje i obavljen je niz eksperimenata.

Šta je pokazala istraga?

  • Kako je saopštila članica istražnog tima Marina Moloncova, ekspertize su pokazale da ostaci tela koji su pronađeni 2007. godine kod Jekaterinburga pripadaju deci Nikolaja Drugog – princu Alekseju i velikoj kneginji Mariji.
  • Istraživači su izveli niz eksperimenata kojima su negirali zaključke istraživača o mestu gde je bila streljana carska porodica. U specijalnoj prostoriji, čije se razmere poklapaju sa podrumom Ipatijevske kuće, rekonstruisani su događaji od pre 102. godine – streljanje Romanovih. Kako su utvrdili istraživači, u maloj prostoriji nije moglo da stane 11 ubijenih lica i onih koji su uh streljali.
  • Istraživači su negirali i informacije da su tela ubijenih članova carske porodice uništena sumpornom kiselinom i vatrom. 
  • Istraga nastavlja da prikuplja materijale i vrši ekspertize. Molodcova je saopštila da će za ustanovljavanje ličnosti Nikolaja Drugog biti napravljen 3D-model kape koja je bila na njemu u trenutku kada je bio ranjen u Japanu. Model i lobanja će se uporediti kako bi se ubedili da ostaci koji su ranije pronađeni pripadaju ruskom imperatoru.
  • Do danas, prema rečima Molodcove, istražni komitet je došao do zaključka da posmrtni ostaci koji su pronađeni kod Jekaterinburga 1979. godine pripadaju Nikolaju Drugom, članovima njegove porodice i njihovom okruženju. Ona je navela da se zbog male količine kostiju može pretpostaviti da se nedaleko od mesta, gde su 2007. godine otkriveni ostaci, možda, nalazi još jedan ili nekoliko grobova.

Nikolaj Drugi je zajedno sa članovima svoje porodice streljan u Jekaterinburgu 17. jula 1918. godine. Molodcova je saopštila da sada pokušavaju otkriti ko je učestvovao u streljanju porodice, kao i da pokušavaju rasvetliti detalje vezane za događaj od te noći. Istražni komitet je saopštio da će tek nakon dobijanja svih zaključaka eksperata o završetku svih istražnih radnji biti izneta procesna odluka i data pravna ocena događaja.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala