Priština uputila notu Evropskoj komisiji zbog knjige na stočiću

© Tanjug / Filip KrainčanićZastave Albanije i Kosova u Prištini
Zastave Albanije i Kosova u Prištini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarka spoljnih poslova i dijaspore privremenih prištinskih institucija Meljiza Haradinaj Stubla uputila je notu EK zbog knjige "Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije", koja je stajala na stočiću tokom sastanka komesara EU za proširenje i susedstvo Olivera Varheljija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Misiji Srbije pri EU u Briselu.

"Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova izražava Evropskoj komisiji za pregovore o proširenju svoj snažni protest u vezi sa vestima i fotografijama objavljenim u drugim zvaničnim medijima i putem naloga na društvenim mrežama, na kojima se vidi Oliver Varhelji na sastanku sa Aleksandrom Vučićem, dok je u pozadini knjiga koja promoviše etničku mržnju sa uvredljivim sadržajem i neprihvatljivim nazivom za Kosovo", navodi se u noti Stuble.

Kako prenosi prištinska televizija Klan Kosova, ona je navela da je Kosovo "nadaleko poznato po svom multietničkom karakteru, toleranciji i međureligijskoj harmoniji" i istakla da sve etničke i verske zajednice na Kosovu imaju "proširena prava i snažnu zaštitu".

"Ta knjiga koja se promoviše na fotografiji, koju je Varhelji podelio na svom Tviter nalogu, ima suprotnu misiju - da podstiče mržnju i da se zloupotrebi od strane mašinerije srpske propagande protiv nezavisnosti i suvereniteta Kosova. Ta dezinformaciona kampanja postala je pretnja regionalnoj stabilnosti i miru na zapadnom Balkanu", navodi se u noti.

Haradinaj Stubla zahteva i zvanično objašnjenje i izvinjenje od Evropske komisije, prenosi Kosovo onlajn.

"Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova očekuje zvanično objašnjenje Evropske komisije za proširenje i zvanicno izvinjenje za krivično delo počinjeno nad narodom Kosova. Istovremeno, tražimo da se takav diplomatski incident ne ponovi", dodaje se u noti.

Pojedini prištinski mediji su u četvrtak pogrešno preneli da je Varhelji dočekao Vučića koji je boravio u poseti Briselu, dodajući da je pored dvojice zvaničnika u pozadini uočena knjiga "Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije" na engleskom jeziku.

Predsednik Vučić dočekao je komesara Varheljija u četvrtak u Misiji Srbije pri EU u Briselu uz srpsku proju i pogaču, objavljeno je tog dana na Vučićevom Instagram profilu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala