Plamen progutao neprocenjive relikvije iz jedne od najvećih katedrala u Francuskoj /video/

© AFP 2023 / Sebastien Salom-GomisGašenje požara u katedrali u Nantu
Gašenje požara u katedrali u Nantu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Plamen je progutao danas neprocenjive relikvije iz katedrale Sent Pjer e Sent Pol u Nantu, smatra profesor sa strasburškog univerziteta Toma Siret.
„Gubitkom drevnih orgulja koje je napravio Žak Žirard 1620. godine i vitraža na istočnoj fasadi koji su završeni 1499. godine, bespovratno su izgubljene relikvije viševekovne istorije Nanta. Plamen je uništio blago koje je preživelo francusku revoluciju, bombardovanje Drugog svetskog rata“, rekao je ruskim medijima naučnik.

On je naglasio da je, najverovatnije, požar u hramu podmetnut. Po njegovom mišljenju, to dokazuju tri žarišta koja su otkrivena unutar katedrale. On je skrenuo pažnju na to da je, prema podacima policije, tokom prošle godine bilo zabeleženo 1.052 antihrišćanska napada, uključujući vandalsko ponašanje prema crkvama.

Požarna signalizacija se oglasila jutros u 07.30 po lokalnom vremenu. Tužilaštvo Nanta je pokrenulo istragu po predmetu podmetanja požara.

Katedrala Sent Pjer e Sent Pol (Svetog Petra i Pavla) u Nantu počela je da se gradi daleke 1434. godine. Gradnja je trajala 457 godina - do 1891. godine. To je jedna od najvećih gotskih crkava u Francuskoj. Ovo nije prvi požar koji je izbio u crkvi tokom njenog postojanja. Još 1972. godine plamen je uništio njen krov. Tek 1985. godine bila je ponovo otvorena za posetioce.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala