Mikroskopski virus bacio ceo svet na kolena

© Sputnik / Roman Mahmutov / Uđi u bazu fotografijaGeneralni sekretar UN Antonio Gutereš
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pandemija virusa korone pokazala je koliko je svet krh i bacila celo čovečanstvo na kolena, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.
„Kovid-19 jasno pokazuje nepravdu. Svet je u metežu. Privreda – u slobodnom padu. Na kolena nas je bacio mikroskopski virus. Pad je pokazao krhkost našeg sveta“, rekao je generalni sekretar tokom predavanja putem video linka u čast sećanja na borca protiv aparthejda na jugu Afrike Nelsona Mendele koji se rodio 18. jula 1918. godine.

Po njegovim rečima, pandemija je otkrila rizike koje je čovečanstvo ignorisalo decenijama. Radi se o slabostima zdravstvenog sistema, nedostacima socijalne zaštite, klimatskim krizama, strukturnoj nejednakosti, sve gorem stanju životne sredine, klimatskoj krizi. Gutereš je ukazao da su celi regioni koji su pokazivali napredak u iskorenjivanju siromaštva i smanjenju neravnopravnosti, za nekoliko meseci bili vraćeni godinama unazad.

„Mi smo se suočili sa najvećom svetskom recesijom od Drugog svetskog rata i najozbiljnijim padom od 1870. godine“, naglasio je on.

Po njegovim rečima, još oko 100 miliona ljudi može pasti ispod linije siromaštva.

„Pred našim očima može nastati glad istorijskih razmera“, rekao je Gutereš.

Kovid-19 porede sa rengentskim zracima koji otkrivaju pukotine u krhkom skeletu društva koje smo izgradili. On osvetljava svakodnevne zablude i laži: laž da slobodno tržište može osigurati zdravstvenu zaštitu za sve, iluziju da živimo u postrasističnom svetu, mit da smo svi u istom čamcu“, rekao je generalni sekretar.

„U stvari, iako smo se svi našli u istom moru, očigledno, jedni plove na superjahtama, dok se drugi hvataju za plutajuće ostatke (brodova)“, naglasio je on.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala