Kurc nazvao južne susede državama sa uništenim sistemom

© AP Photo / Michael GruberSebastijan Kurc
Sebastijan Kurc - Sputnik Srbija
Pratite nas
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, povodom rasprave na Samitu EU o fondu za obnovu, nazvao je južne susede "državama kojima su sistemi uništeni".

Austrija se protivi da novac, koji je EU uzela kao kredit, bez ikakvih uslovljavanja da zemljama koje su najpogođenije krizom izazvanom virusom korona.

"Ako taj novac ne bude bio iskorišćen za investiciju u budućnost, ako ne bude bio povezan sa potrebnim reformama u državama koje imaju razorene sisteme, ili imaju velike probleme, onda će sve to nestati", upozorio je kancelar na konferenciji za novinare.

U dnevniku austrijskog javnog servisa ORF on je branio svoju izjavu i kazao da je poznato da su brojne zemlje mnogo zadužene.

"U zemljama kao što je Italija postoje jasni deficiti i zbog toga su potrebne odlučne reforme, jer u suprotnom će nestati novac", objasnio je Kurc.

Ponovio je da postoje problematični sistemi i da su pojedini sistemi potpuno uništeni, kao što je konkurentnost.

U Briselu se trenutno pregovara o uspostavljanju fonda za obnovu od 750 milijardi evra, koje bi EU obezbedila kroz zajedničko zaduživanje, ali i o višegodišnjem finansijskom okviru od više od 1.000 milijardi evra, preneo je Tanjug.

Austrija se, sa još nekoliko zemalja, protivi zajedničkom zaduživanju bez uslovljavanja sredstava za pomoć, a i protivi se povećanju uplata u budžet EU, što je predviđeno nakon izlaska Velike Britanije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala