Krije li se iza Tačijevog saslušanja politička nagodba kojom je on izdao saborce /video/

Pratite nas
Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači nije imao nikakvog razloga da ode u Hag, niti je njega Specijalizovano veće i tužilaštvo u Hagu imalo razloga sada da zove. Jedino ukoliko nije na delu politička nagodba.

Ovo za Sputnjik kaže advokat Goran Petronijević uz stručnu ocenu da sud trebalo da sasluša Tačija u fazi pre predaje optužnice, a ne sada.

Obelodanjivanje da je predata optužnica protiv Tačija kada on već ulazi u avion za Vašington na razgovore o ekonomskim pitanjima sa predsednikom Srbije bio je politički trik da se ti pregovori miniraju i da se pokuša da se pregovori vrate pod kontrolu onog dela „duboke države“ koji ima uticaj na Brisel, ocenjuje sagovornik emisije radio Sputnjika „Od četvrtka do četvrtka“.

Tačijevo saslušanje — nagodba i izdaja?

„Nije mi jasno šta u ovoj fazi optužnice Tači razgovara sa tužiocem, da li je to u pitanju neka politička nagodba u smislu trampe ili Tužilaštvo daje određene koncesije za produživanje rada Euleksa. Prekidanje mandata Euleksa  bio bi ogroman problem za nastavak rada tog suda, jer ima ulogu njegove produžene ruke na terenu. Ako se pokaže da taj sud pokazuje blagonaklonost prema Tačiju, a ubeđen sam da hoće, onda bi to moglo da bude rezultat dogovora. To je vrsta izdaje njegovih saboraca, a to će oni vrlo brzo da shvate“, rekao je Petronijević.

Faza postupka u kojoj se sve to događa, je prema mišljenju našeg sagovornika, takođe zanimljiva. Potpuno je sumanuta, kaže Petronijević, Tačijeva izjava da su njegovi branioci pričali sa tužiocem šest sati.

Doček Hašima Tačija po povratku iz Haga - Sputnik Srbija
Dočekan zastavama OVK: Tači se vratio iz Haga na Kosovo /foto, video/

„Faza je između predaje optužnice i njenog potvrđivanja, odbacivanja ili vraćanja na dopunu istrage. Ako se Tači sada izjašnjava o tačkama optužnice onda bi to moglo da znači da je sudija za prethodni postupak vratio optužnicu na dopunu. Ipak, vidimo da je ova faza postupka tajna do potvrđivanja optužnice i to mi sve više liči na novu zloupotrebu Suda koga ja više smatram političkim nego pravnim mehanizmom“, naglasio je on.

Najs prodavao dokaze iz slučaja Milošević

Tači je u Hagu za branioca angažovao nikog drugog do Džefrija Najsa koji je bio tužilac na suđenju bivšem predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, nakon čega je postao „omiljeni“ advokat terorista iz OVK.

Petronijević kaže da ima ozbiljnih indicija ali i dokaza da je upravo on prodavao Albancima dokaze iz slučaja Milošević.

„On je direktno zloupotrebljavao funkciju tužioca, uzimao dokaze, krio ih i kasnije prodavao albanskoj strani. Najs je čak nedavno tužio kosovsku Vladu za 600 hiljada evra duga. Od čega je taj dug nastao? Dakle, njegova uloga je za sada prljava i zamagljena“, rekao je naš sagovornik.

Dogovor sa Albancima moguć, ali sa mentorima...

Uporedo sa procesom Tačijevog pojavljivanja u Hagu, u Briselu su nastavljeni pregovori Beograda i Prištine ali je umesto predsednika privremenih kosovskih institucija pregovaračko mesto zauzeo premijer Avdulah Hoti.

Avdulah Hoti - Sputnik Srbija
Dijalog u Briselu bez snage: Preko puta Beograda sedi „statista“

Petronijević  smatra da pregovori Srbiji ništa neće koristiti osim što ćemo izbeći određene pritiske na međunarodnom planu. Ubeđen je da bi naši predstavnici mogli da se dogovore sa Albancima ali ne i sa delom „duboke države“ koja podržava Trampove protivnike.

„To su oni predstavnici demokratske administracije koji su trideset godina maltretirali čitav svet i koji su stvorili Kosovo kao svoj projekat. Mi pregovaramo sa njima, a sa njima nema dogovora“.

Albanci, na svu našu sreću, nisu spremni ni na šta. Oni samo znaju jedno, a to je da neće ništa i to je za nas dobro. Mi ćemo stalno pregovarati i pokazivati dobru volju, jer se za ovih 20 meseci promenila i geopolitička situacija u našu korist“, naglasio je naš sagovornik.

Zajednica srpskih opština — politički trik

Evropska unija, kaže Petronijević, nema kapacitet za posredovanje u pregovorima, niti kapacitet da obezbedi ono šta je dogovoreno.

„Uveren sam da albanska strana i u momentu kada je otpočela pregovore o formiranju ZSO nije imala nameru da to ispuni. To je bio trik, a imali su i naklonost dela pregovaračkog tima. Elementarna stvar koja bi nalagala povratak kredibiliteta EU da vodi te pregovore bila bi da kosovsku stranu ‘ohrabre’ ili ‘pritisnu’ da se formira ZSO kao jedan od uslova za nastavak pregovora“, rekao je Petronijević.

Pregovori - Sputnik Srbija
Hoti ne može da predstavlja ni svoje selo: Svađa u Prištini zbog razgovora sa Beogradom

On naglašava da ga je malo obeshrabrilo to što EU nudi razgovor na dva koloseka. Jedan, bi se, kako kaže, vodio u pravcu tog već postignutog dela sporazuma, a drugi deo koji bi paralelno išao trebalo bi da budu neke nove obaveze.

„Nema dileme da srpska strana mora da pregovara ali ne bi trebalo da preuzima bilo kakvu prestaciju, a pogotovu ne da je sprovede do momenta dok se ne formira ZSO. Njenim formiranjem bi EU pokazala da ima ozbiljne namere da dođe do normalizacije odnosa Beograda i Prištine ili normalizacije života na ovom prostoru, jer je opšte poznata stvar da ni ti Albanci nemaju kud niti mi imamo kud, dakle moramo živeti jedno pored drugih ili jedni sa drugima“, naglasio je naš sagovornik.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala