Kina: Amerika pokazuje egoizam, jednostranost i ekstremno siledžijstvo

© AP Photo / Andy WongVojnik stoji tokom govora kineskog predsednika Si Đinpinga na ceremoniji otvaranja 19. kongresa Komunističke partije u Pekingu
Vojnik stoji tokom govora kineskog predsednika Si Đinpinga na ceremoniji otvaranja 19. kongresa Komunističke partije u Pekingu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tokom telefonskog razgovora sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji kritikovao je spoljnu politiku SAD, optužujući je za „egoizam, jednostranost i ekstremno siledžijstvo“.
„Američka strana otvoreno stavlja svoje interese iznad drugih, pokazuje egoizam, jednostranost i ekstremno siledžijstvo. Postoji li druga takva država? SAD prebacuju odgovornost na druge, koristeći pandemiju (korona virusa) za blaćenje drugih zemalja, ne zaustavljajući se ni pred čime, i čak stvarajući žarišta i konfrontaciju u međunarodnim odnosima. Izgubile su osećaj za razum, moralnost i kredibilitet“, rekao je Vang.

„U svojim odnosima sa Kinom, SAD su se vratile ozloglašenom makartizmu i zastarelom mentalitetu Hladnog rata, namerno izazivajući ideološku konfrontaciju i prelazeći granice međunarodnog prava i elementarnih normi međunarodnih odnosa“, ocenio je šef kineske diplomatije.

„Kina neće biti dovedena u zabludu ritmom koji zadaje malobrojna antikineska manjina u SAD, već će čvrsto braniti svoja legitimna prava i interese, kao i svoje dostojanstvo“, dodao je Vang u razgovoru sa Lavrovom.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala