Živeli u iluziji: Milovi sad šokirani jer Albanci ne slave praznik Crne Gore

CC0 / Pixabay / Zastava Crne Gore
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vladajuća Demokratska partija socijalista oštro se obrušila na gradonačelnika opštine Tuzi Nika Đeljošaja povodom njegovog stava prema Danu državnosti Crne Gore, iako je njegova Albanska alternativa koalicioni partner vlasti. Očigledno je da je vlast u Podgorici bila u iluziji kad je u pitanju albanska interpretacija istorije.

Izjava jednog od političkih lidera Albanaca u Crnoj Gori i gradonačelnika Tuzi Nika Đeljošaja, koji je svoje sunarodnike pozvao da ne slave Dan državnosti Crne Gore 13. jul, jer „Albanci ne treba da slave Berlinski kongres“ – izazvala je do sada najoštriju reakciju vlasti u Podgorici kada je u pitanju albanski faktor.

Šta je DPS poručila lideru Albanaca u Crnoj Gori

DPS je poručila Đeljošaju da je njegov poziv Albancima da ne slave 13. jul „najblaže rečeno malouman čin“, uz dodatak u kom su neki čak prepoznali i elemente prijetnje prema albanskom narodu:

„Ni vi, ni vama slični, ne možete takvim ponašanjem nauditi državi Crnoj Gori. Možete sebi. Nažalost, i narodu kom pripadate. Da sve bude kako ne treba, Vašu objavu pozdravljaju i vaši najbliži saradnici, Lindon Đeljaj, visoki funkcioner Albanske alternative i državni sekretar u Ministarstvu javne uprave, Maraš Dukaj politički direktor Albanske alternative i generalni direktor u Ministarstvu prosvjete, Ivan Ivanaj potpredsjednik opštine (Tuzi) i ujedno visoki funkcioner Demokratskog saveza Albanaca i dr“, odbrusili su iz DPS-a.

Sa druge strane, dio javnosti konstatuje da Đeljošaj nije uradio ništa neočekivano, već da je njegova politika kao i obično usmjerena na očuvanje interesa albanskog naroda u Crnoj Gori i regionu. Takođe, predviđanja su da zvanična Podgorica ne može ići u dalje zaoštravanje, jer joj od albanskog faktora direktno zavisi i vlast na državnom nivou.

© AP Photo / RISTO BOZOVICDPS je poručila gradonačelniku opštine Tuzi da je njegov poziv Albancima da ne slave 13. jul „najblaže rečeno malouman čin“
Živeli u iluziji: Milovi sad šokirani jer Albanci ne slave praznik Crne Gore - Sputnik Srbija
DPS je poručila gradonačelniku opštine Tuzi da je njegov poziv Albancima da ne slave 13. jul „najblaže rečeno malouman čin“

DPS živi u iluzijama, Albanci nemaju razloga da slave

Analitičar i publicista Vojin Grubač smatra da se ipak mora priznati da je politički i etnički sukob na relaciji: DPS protiv predsjednika opštine Tuzi, Nika Đeljošaja, i nekoliko albanskih funkcionera u Crnoj Gori - „znakovit“.

Na stranu čak i Berlinski kongres, kojeg je Đeljošaj spomenuo kao razlog što Tuzi neće slaviti 13. jul, Grubač smatra da se ovog puta radi o jasnom indikatoru da su se – „šef režima u Crnoj Gori Milo Đukanović i njegova partija potpuno izgubili u svojim ideološkim predubjeđenjima“.

„Đukanovićevi tekstopisci saopštenja kao da ne znaju da je dio Crne Gore 1941. godine pripao marionetskoj velikoj Albaniji, kao i da je oko 30.000 Albanaca i Bošnjaka učestvovalo u gušenju pravoslavnog Trinaestojulskog ustanka skupa sa 100.000 italijanskih vojnika koji su te albanske i Muslimanske milicije mobilisali“, podsjeća Grubač za Sputnjik.

„Đukanović u svojim iluzijama ne vidi da Bošnjaci i Albanci u Crnoj Gori nemaju razloga da slave Trinaestojulski ustanak ali ni Berlinski kongres, gdje je dio albanskih etničkih prostora pripao Crnoj Gori po pravilu sablje pobjednika ali i, recimo, Nikšić pripao Crnoj Gori poslije četiri vijeka ropstva pod Otomanima, sve sa odlaskom nekoliko hiljada muslimanskih stanovnika zauvijek iz njega“, dodaje naš sagovornik.

© AP Photo / Risto BozovicGrubač smatra da se ovog puta radi o jasnom indikatoru da su se – „šef režima u Crnoj Gori Milo Đukanović i njegova partija potpuno izgubili u svojim ideološkim predubjeđenjima“.
Živeli u iluziji: Milovi sad šokirani jer Albanci ne slave praznik Crne Gore - Sputnik Srbija
Grubač smatra da se ovog puta radi o jasnom indikatoru da su se – „šef režima u Crnoj Gori Milo Đukanović i njegova partija potpuno izgubili u svojim ideološkim predubjeđenjima“.

Grubač konstatuje da se DPS okomio na Đeljošaja, iako je, sa druge strane, bilo više nego vidljivo da Dan državnosti Crne Gore nisu proslavljali gradovi koji su 1941. bili u sastavu velike Albanije.

Dok su u Podgorici, Nikšiću, Cetinju, Kotoru, Budvi, na Dan državnosti Crne Gore organizovane, kako kaže Grubač, automobilske manifestacije mahača zastavama, tako nešto nije viđeno u Tuzima, Rožajama, Plavu, Gusinju, Petnjici i Ulcinju, varošima koje su od 1941. do 1945. bile u sastavu velike Albanije.

„Vlast u Crnoj Gori očigledno živi u paralelnim svjetovima i iluzijama, oduševljena falsifikatima istorije, pa nikako ne razumije da je realni život daleko od njenih političkih projekcija“,  decidan je Grubač.   

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala