Zašto su gojazni u posebnoj opasnosti od korone i kako lek protiv holesterola pomaže

© REUTERS / AMIR COHENIspitivanje leka u laboratoriji
Ispitivanje leka u laboratoriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Postojeći lek za holesterol, koji je već odobrila američka Agencija za hranu i lekove (FDA), mogao bi da smanji ozbiljnost kovida 19, svede ga na običnu prehladu ili možda u potpunosti eliminiše simptome, smatraju istraživači sa hebrejskog univerziteta u Jerusalimu i Medicinske škole Ikan u Njujorku.

Prema njihovoj studiji, koja je objavljena 14. jula (ali se još uvek čeka na recenziju pre nego što se objavi u stručnom časopisu), fenofibrat, uobičajeni lek koji se koristi za lečenje visokog holesterola takođe se može pokazati efikasnim u lečenju novog virusa korona.

„Virusi su paraziti“, objasnio je istraživač Jakov Nahmijas za Jerusalim post. „Ne mogu se ponoviti. Ne mogu da prave nove viruse. Moraju da uđu u ljudsku ćeliju i potom otmu tu ćeliju“. Prema naučnicima, virus uzrokuje nagomilavanje masti u ćelijama pluća, koje koristi za razmnožavanje.

„Ako shvatimo kako Sars-KoV-2 kontroliše naš metabolizam, možemo se boriti protiv kontrole virusa i lišiti ga resursa koji su mu potrebni da bi preživeo“, rekao je Nahmijas i dodao da njihova teorija takođe može da objasni zašto su pacijenti sa visokim nivoom šećera i holesterola u krvi podložniji zarazi virusom korona.

Analizom različitih uzoraka plućnog tkiva, istraživači su otkrili da je fenofibrat „preokrenuo metaboličke promene izazvane virusom SARS-CoV-2 koji blokira replikaciju virusa“, pri čemu se dešavalo da virus gotovo potpuno nestane.

Efekat je primećen posle samo pet dana lečenja.

Studija je sprovedena i u Izraelu i u Njujorku i više puta je ponovljena sa različitim uzorcima tkiva, što sugeriše da su rezultati mogu ponoviti.

Istraživači se nadaju da će uskoro ubrzati klinička ispitivanja fenofibrata i u Izraelu i u SAD i nastaviti sa procenom njegovog potencijala kao leka za kovid 19.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala