Turskoj prete sankcije zbog S-400

© AP Photo / Julio CortezKongres SAD
Kongres SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američkom Kongresu podnet je nacrt zakona koji predviđa uvođenje sankcija vlastima Turske zbog kupovine ruskih protivavionskih sistema S-400, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu jednog od autora dokumenta, republikanskog kongresmena Adama Kinzingera.

 

„Danas su predstavnici Adam Kinzinger, Abigejl Spanberger i zamenik predsednika komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Majkl Makol predstavili nacrt zakona koji predviđa uvođenje sankcija turskim vlastima zbog kupovine sistema protivraketne odbrane S-400 od Rusije“, navodi se u saopštenju.

Dokument nosi naziv „Zakon o suprotstavljanju izvozu ruskog oružja“ i ima za cilj da proglasi kupovinu S-400 „strateškim sporazumom“ što u skladu sa postojećim Zakonom o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija zahteva uvođenje sankcija.

Tekst nacrta zakona još nije unet u bazu američkog Kongresa.

Kriza u odnosima Turske i SAD zbog S-400

Isporuke S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i SAD, počele su sredinom jula prošle godine. Vašington je tražio od Ankare da odustane od ugovora i da nabavi američke sisteme „Patriot“.

Sjedinjene Američke Države su pretile da će odložiti, ili potpuno obustaviti prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj, kao i da će joj uvesti sankcije. Ankara je, međutim, odbila da pravi ustupke Vašingtonu.

Prošle godine Rusija je ispunila obaveze iz prvog ugovora o isporuci četiri divizije S-400 Turskoj, u vrednosti od 2,5 miliona dolara. U junu su Rusija i Turska postigle načelni sporazum o isporuci drugog kompleta sistema PVO.

Pročitajte još:

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala