Superkompjuter pokazao šta bi bilo sa atmosferom pri velikom udarcu u Zemlju /video/

© Sputnik / Fejsbuk stranica Sputnjik Srbija3D simulacija udara velike planete u Zemlju
3D simulacija udara velike planete u Zemlju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pomoću moćnog superračunara, naučnici su kreirali 3D simulacije velikih planetarnih udara, pokazujući tačno koliko jak treba da bude udarac da bi bukvalno počistio celu planetu.

Uz pomoć superkompjutera Kozma, istraživači predvođeni timom sa Univerziteta u Dirhamu, pokušali su da procene posledice kosmičkog udara koji se desio dok su se planete još formirale.

Sudari velike brzine naneli su mnogo štete uništavajući atmosferu jednim naletom i odbacujući velike komade iz planetarnog plašta u tom procesu.
Tim je izveo preko 100 detaljnih simulacija ovih ogromnih udaraca, menjajući brzinu i ugao udara, svaki put sa nekim zaista zadivljujućim i zastrašujućim rezultatima.

Simulacije pokazuju kako bi planete nalik Zemlji mogle da povrate i evoluiraju atmosferu nakon traumatičnih sudara s drugim objektima velike brzine u svemiru, pri čemu bi udari prouzrokovali daleko manje atmosferske štete, pa čak i proizveli satelite poput našeg Meseca u tom procesu.

Mesec je pre 4.425 milijardi godina nastao kao rezultat jednog od ovih sudara sa protoplanetom veličine Marsa, nazvanom Teja. Prema istraživačima, imali smo izuzetno sreću i izgubili smo samo između 10 i 50 procenata naše atmosfere tokom ovog dramatičnog susreta.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala