Stručnjaci sa Oksforda se pobunili: Broj preminulih od korone preuveličan!

© AP Photo / Alberto PezzaliViktorijina kula u Vestminsteru u Londonu
Viktorijina kula u Vestminsteru u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dvojica naučnika sa Univerziteta u Oksfordu juče su objavila rad u kojem su se oštro usprotivili načinu na koji se u Engleskoj evidentira broj preminulih od korona virusa.

Jun K. Lok i Karl Henehan, statističari sa Oksforda, tvrde da se broj preminulih od korona virusa u Engleskoj preuveličava jer se svako ko umre, a da je ikada bio pozitivan na kovid 19, računa kao osoba preminula od korone, bez obzira na stvarni uzrok smrti.

"Pacijent koji je bio pozitivan na korona virus, ali se oporavio i pušten je iz bolnice, računaće se kao da je preminuo od kovida čak i ako ga posle tri meseca ubije srčani udar ili ga pregazi autobus", istakli su Lok i Henehan.

Gardijan je preneo ove nalaze i istakao da bi to značilo da su brojke o broju preminulih od korone u Engleskoj "značajno preuveličane".

Na osnovu ovog naučnog rada, Met Henkok, britanski ministar zdravlja, najavio je "hitno preispitivanje" načina na koji se broje preminuli od korona virusa.

Džo Marfi, politički urednik "Ivning standarda", objavio je ovu vest na svom tviter nalogu i dodao da "računaju ljude koji su umrli prirodnom smrću kao preminule od korona virusa ako su ikad prethodno bili pozitivni" na kovid 19.

"Nejasno je koliko je smrti evidentirano na ovaj način", napisao je Marfi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala