Ruska crkva želi da vrati svoje hramove u Istanbulu

© Sputnik / Lev Ustinov / Uđi u bazu fotografijaTrojice-Sergijeva lavra.-
Trojice-Sergijeva lavra.- - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruskoj pravoslavnoj crkvi predstoji složen zadatak - prikupljanje dokumenata o ruskim pravoslavnim crkvama u Istanbulu, što bi u budućnosti moglo dovesti do njihovog vraćanja Rusiji.

U sredu je, predsednik komiteta Ruske Dume za razvoj civilnog društva, Sergej Gavrilov, izjavio da je potrebno da se ruske pravoslavne crkve, koje se nalaze u Istanbulu vrate Rusiji, kojoj i istorijski gledano pripadaju.

Zamenik šefa Sinoda odeljenja za odnose sa javnošću protojerej Nikolaj Balašov je istakao, da je „potrebno da se pozabavimo ovim ruskim nasleđem i da prikupimo potpunu dokumentaciju – to je naš zadatak, ali će on biti veoma složen i iziskuje mnogo truda“.

Sveštenik je rekao, da je početkom HH veka u Istanbulu i njegovoj okolini bilo 7 ruskih hramova, ali se nisu svi sačuvali.

Na današnji dan Ruskoj pravoslavnoj crkvi pripada hram Konstantina i Elene u Bujuk dere, bivša „letnja rezidencija“ ruske imperije. Sada je to vikendica ruskog konzula.

Tri hrama su u vlasništvu ruskih svetogorskih manastira – Pantelejmonovskog, Andrejevskog, Iljinskog. Oni se danas nalaze na gornjim spratovima stambenih zgrada. Neki od njih su bili ugroženi prodajom zgrada.

„Dobro je što su hramovi ostali, ali vlasništvo je veoma komplikovano, obzirom da crkve u Turskoj nemaju status pravnog lica“, - rekao je predstavnik Sinoda.

U kvartu Harbie je bila Ruska nikoljska bolnica. Georgijevska crkva je bila podignuta u San-Stefanu. U njoj su sahranjeni ostaci 20 hiljada ruskih vojnika, koji su poginuli u ratu u periodu 1877 – 1878. godine. Tokom 1916. godine su turci srušili crkvu.

U periodu 1920-1924 godine ruske crkve su pripadale ruskom Konsantinopoljskom okrugu, kojim su vladali biskupi izbeglice iz sovjetske Rusije. Ukupno 27 ruskih crkava je bilo aktivno u gradovima i predgrađima tog perioda.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala