Ruska crkva o Aja Sofiji: U trenutku progona hrišćana, odluka turskih vlasti nanosi poseban bol

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaNovojerusalimski manastir
Novojerusalimski manastir  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sinod Ruske Pravoslavne Crkve izrazio je duboko žaljenje zbog odluke turske vlade da se hramu Svete Sofije oduzme muzejski status i da se preda muslimanskoj zajednici.

Na zasedanju Svetog Sinoda Ruske Pravoslavne Crkve održanom 16. i 17. jula 2020. godine doneto je dolenavedeno saopštenje u vezi sa odlukom turskih vlasti da preispitaju status hrama Svete Sofije (Aja Sofije):

Pomenuta odluka donesena je bez uzimanja u obzir molbi i jasno izraženog stava Poglavara i jeraraha pomesnih Pravoslavnih Crkava, predstavnika stranih država, brojnih međunarodnih javnih organizacija i organizacija za ljudska prava, duhovnih lica različitih religija i verskih tradicija. Ona povređuje religiozna osećanja miliona hrišćana širom sveta, što može dovesti do narušavanja međuverske ravnoteže i međusobnog razumevanja između hrišćana i muslimana, ne samo u Turskoj, već i na drugim mestima.

U uslovima gde je hrišćanstvo religija koja se progoni na mnogim mestima na planeti, kada se nastavlja egzodus hrišćana sa Bliskog Istoka, ova odluka turskih vlasti nanosi poseban bol. Crkva Sveta Sofija je sagrađena u čast Hrista Spasitelja, a u mislima miliona hrišćana i dalje je hram. Za pravoslavnu crkvu ovaj hram ima poseban istorijski i duhovni značaj.

Hram Svete Sofije je sagrađen u čast Hrista Spasitelja, a u svesti miliona hrišćana on i dalje ostaje hram. Za Pravoslavnu Crkvu ovaj hram ima poseban istorijski i duhovni značaj.

Obraćajući se bratskim pomesnim Crkvama, s posebnom žalošću napominjemo da tako žalostan događaj za Svetu Pravoslavnu Crkvu pravoslavni svet dočekuje razjedinjen, što je direktna posledica antikanonske legalizacije raskola u Ukrajini, a što je oslabilo našu sposobnost da se zajednički suprotstavimo novim duhovnim pretnjama i civilizacijskim izazovima. Sada, u doba rastuće hristijanofobije i sve većeg pritiska sekularnog društva na Crkvu, jedinstvo je neophodno više nego ikad. Pozivamo bratske pomesne Crkve da, u duhu mira i ljubavi prema Hristu, zajedno tražimo izlaz iz krize.

Nadamo se da će turske vlasti uložiti potrebne napore da sačuvaju čudom sačuvane neprocenjive hrišćanske mozaike i da će obezbediti hrišćanskim hodočasnicima pristup njima.
Izražavajući nadu u dalje očuvanje i jačanje uzajamnog poštovanja i međusobnog razumevanja među vernicima različitih svetskih religija, obraćamo se i svetskoj zajednici pozivom da pruži svu moguću pomoć u očuvanju posebnog statusa hrama Svete Sofije, koji ima neprolazni značaj za sve hrišćane.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala